Nagyvilág

A képmutatás az új rezsicsökkentés

Új fordulatot találhattak a kormány kommunikátorai, most mindenkivel szemben, akik bírálják a kabinet intézkedéseit, azt sulykolják, hogy „képmutatók” – írja a VS.

Orbán Viktor adta meg az alaphangot hétfőn, a „képmutató” szó összesen hatszor hangzott el a szájából, például ilyeneket mondott, hogy „képmutató világban élünk, és nekünk képmutatásban több száz éves lemaradásunk van”. A franciáknak azt olvasta a fejére, hogy ők is kerítéssel veszik körbe Calais-t, ahonnan a menekültek továbbmehetnének Angliába, a nyugati lapokat pedig „irányított újságírással” vádolta.

Szijjártó Péter hétfőn a Corvinus Egyetem tanévnyitó szenátusi ülésén beszélt arról, hogy „a képmutatás Európa-bajnoksága zajlik” menekültügyben, kedden a svéd miniszterelnök szavaira reagálva mondta, hogy „rendkívül képmutatónak és elfogadhatatlannak tartom azt, ha valaki az európai uniós források folyósítását összekeveri az Európai Unió előtt álló egyik legnagyobb kihívás, a bevándorlás kérdésével”. Szerdán a Népszabadságnak adott interjúban négyszer is elhangzott, hogy képmutatónak tartja az EU-t.

Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány elemzője a menekültkvótáról mondta, hogy az „képmutatás, a probléma elkendőzése”.

A portál megjegyzi, hogy a Fidesz kommunikációjának nem új eleme, hogy bizonyos üzeneteket az unalomig ismételgetnek, így történt például a rezsicsökkentéssel is. A kormány valószínűleg abban bízik, hogy megfordul a nemzetközi közhangulat és bevándorlás-ellenessé válik, ez lehet annak is az oka, hogy keményen felvállalnak konfliktusokat olyan országokkal, mint Franciaország, Ausztria és Svédország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik