Nagyvilág

A félmillió szír menekültet  befogadó Egyiptom keményen bírálta a magyarokat

debreceni menekülttábor (Array)
debreceni menekülttábor (Array)
A külügyi szóvivő szerint, míg náluk az állampolgáraikkal megegyező feltételeket nyújtanak, Európában verik, vaskerítés mögé zárják és a náci időket idéző módon jelölik meg őket.

Ahmed Abu Zeid egy sajtótájékoztatón a tengerbeveszett szíriai menekültekről készült fájdalmas képekre emlékeztette a jelenlévőket, és felhívta a figyelmet azokra a “tényfeltáró riportokra, amelyek fényt derítettek egyes európai országok bánásmódjára a menekültekkel szemben”.

Magyar kép is szerepelt a sajtótájékoztatón

Példaként említett olyan képeket, amelyeken pályaudvarokon menekülteket verő katonák látszanak, és olyanokat is, amelyek tanúbizonysága szerint “a náci időket felelevenítő módon” gyerekeket jelölnek meg a kezeiken.

Az egyiptomi sajtóban a tájékoztatóról készült jelentéseket kísérő fotók egyikén két magyar rendőr és egy, a feleségével és gyermekével a sínek között fekvő, kiáltó férfi látható, más képek pedig a szerbiai határ mentén felhúzott szögesdróton átmászó kisgyerekes családokat ábrázolják.

Zeid szerint az elmúlt napok eseményei “ébresztőként” hatottak a nemzetközi közösségre, amelynek most eleget kell tennie a vállára nehezedő felelősségnek. Rámutatott, hogy Európában adottak a gazdasági feltételek a menekültek befogadásához, itt az ideje, hogy “az emberi jogokról és az emberiességről szóló állandó álszent szócséplést” a tettek váltsák fel

Szaúd-Arábia egymillió embert fogadott

Hangsúlyozta, hogy mindössze pár százezer emberről van szó, míg az arab országok a rászorulók millióinak adtak otthont. Ezzel kapcsolatban visszautasította a New York Times című amerikai lap egyik cikkében megfogalmazott azon véleményt, amely szerint az Öböl menti államok nem tesznek eleget kötelességeiknek, és kijelentette, hogy Szaúd-Arábia közel egymillió szíriai állampolgárt fogadott be.

Az olajban gazdag monarchiában élő szíriaiak számáról az elmúlt napokban eltérő sajtójelentések láttak napvilágot, a legtöbb cikk 500 ezer emberről szólt, akik többsége azonban vendégmunkásként tartózkodik a monarchiában. Az ENSZ emberi jogi szervének 2015-ös jelentése szerint jelenleg 561 menekült él Szaúd-Arábiában, de a nyilvántartásból az érintettek állampolgársága nem derül ki.

Az Egyiptom által befogadott szíriaiak száma Zeid szerint meghaladja a félmilliót, és őket – mint mondta – nem táborokban helyezték el, hanem ugyanúgy jogosultak lakhatásra, egészségügyi ellátásra és oktatásra, mint bárki más.

A Daily News Egypt című napilap ez utóbbival kapcsolatban arra emlékeztet, hogy az Amnesty International jogvédő szervezet augusztusi jelentése szerint az Egyiptomban élő szírek rendszeresen szembesülnek hátrányos megkülönböztetéssel és alapvető jogaik megsértésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik