Nagyvilág

Válogatnának a menekültek közt a francia polgármesterek

Bernard Cazaneuve francia belügyminiszter elítélte azokat a polgármestereket, akik csak keresztény menekülteket fogadnának be – tudósít az MTI. „Nem értem ezt a megkülönböztetést, szörnyen hangzik” – mondta a tárcavezető, aki figyelmeztetett, hogy muzulmánokat és más kisebbségeket is ugyanolyan barbár módon üldöznek Szíriában. Cazaneuve emlékeztetett az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatára és azt mondta: be kell tudni fogadni a városokban azokat, akiket üldöznek, legyenek bármilyen vallásúak.

A francia államfő hétfőn jelentette be, hogy országa a következő két évben 24 ezer menekültet fogad be. A belügyminiszter szombaton egyeztetésre hívta azokat a polgármestereket, akik önkéntes alapon fogadnának be menekülteket, de néhány városvezető jelezte, hogy ezt abban az esetben teszik meg, ha keresztényekről van szó. Az egyik polgármester terrorveszéllyel indokolt.

A belügyminiszter arra is emlékeztetett, hogy a felajánlások alapján a bevándorlási és integrációs hivatal végzi a menekültek elosztását, nem az önkormányzatok feladata válogatni, kit hajlandóak befogadni és kit nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik