Nagyvilág

Nyolcezer halott az ukrán válság kirobbanása óta

Legalább 7962 ember halt meg az oroszbarát szeparatisták és az ukrán hadsereg közötti összecsapásokban a kelet-ukrajnai válság tavaly áprilisi kirobbanása óta – közölte az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala kedden. A jelentés szerint a kelet-ukrajnai harcokban ezen időszak alatt 17 811-en sebesültek meg. “Ez egy óvatos becslés, a valós számok ennél jóval magasabb lehetnek” – írta helyzetértékelésében a világszervezet.

A genfi székhelyű szervezet szerint az utóbbi három hónapban – május 16. és augusztus 15. között – legalább 105 civil vesztette életét a fegyveres konfliktus következtében Ukrajnában, 308 pedig megsebesült. Ez több mint kétszerese az ezt megelőző három hónapban regisztrált polgári áldozatok számánál. A civil halottak és sebesültek számának növekedése a lakott területek elleni fokozott tüzérségi támadások számlájára írható a szervezet szerint. A civil áldozatok többségét a szakadárok uralta területeken jegyezték fel.

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa emellett azt közölte, hogy a konfliktusban érintett felek a nehézfegyverzet visszavonásáról szóló megállapodást csak részben tartották be. A főbiztosság elítélte, hogy Oroszország Ukrajna beleegyezése nélkül továbbra is olyan kamionkonvojokat küld a volt szovjet tagköztársaság területére, amelyeknek Kijev sem a pontos úti célját, sem pedig a tartalmát nem ellenőrizheti.

Az iroda egyebek mellett arról is beszámolt, hogy emberrablásokról, kivégzésekről, kínzásokról, kényszermunkáról és szexuális bűncselekményekről is érkeztek jelentések a Moszkva-párti szeparatisták uralta területekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik