Nagyvilág

Lepedőhágcsóval szöktek volna a bevándorlók Litvániában: könnygázzal lőttek rájuk

A vietnámiak a figyelmeztető lövés után is ellenállást tanúsítottak, így a hatóságok keményebben léptek fel.

Könnygázt vetettek be litván rendőrök szökni próbáló vietnami illegális bevándorlók ellen a fehérorosz határhoz közeli litvániai Pabrade város egy regisztrációs központjában – közölte a helyi határőrség kedden.

Az ablakból próbáltak kimászni

A hatóságok elmondása szerint a három vietnami ágyneműből készített kötelet lógatott ki a regisztrációs központ ablakából, hogy azon lemászva szökjenek el. A hatóságok először figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe, de mivel a bevándorlók erre nem reagáltak és ellenállást tanúsítottak, könnygázt vetettek be ellenük.

A litván határőrség által őrzött regisztrációs központban menedékkérők és illegális bevándorlók vannak egyaránt, összesen 215-en, és közülük 130-an vietnami állampolgárságúak.

Júniusban már volt rendbontás

A központból szökni próbáló bevándorlók 17 és 25 év közöttiek, a hatóságok az ország különböző részeiről szállították őket a létesítménybe. Semmilyen dokumentumokkal nem rendelkeztek őrizetbe vételükkor. Miután tisztázzák személyazonosságukat, valószínűleg visszaküldik őket a hazájukba.

A vietnami bevándorlók június végén több órán át okoztak rendbontást a központnál, a litván határőrség erősítést küldött a helyszínre, rendőröket és kommandósokat is riadóztattak.

Az Európába tartó menekültek egyre nagyobb számban Oroszországon keresztül igyekeznek elérni a határok nélküli schengeni övezetet. A két másik balti állam, Lettország és Észtország augusztusban döntött arról, hogy megerősíti a biztonságot az Oroszországgal határos területeken. A lett titkosszolgálatok értesülése szerint az illegális bevándorlók leggyakrabban Közép-Ázsiából, illetve a Távol-Keletről igyekeznek Lettországon keresztül eljutni a skandináv államokba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik