Nagyvilág

Még ma több tucat, menekülteket szállító busz érkezik Szerbiából

Belgrádból szombaton a tervek szerint 61 autóbusz indult volna a magyar határhoz közeli Szabadka és Magyarkanizsa felé – közölte Dragan Savic, a belgrádi buszpályaudvar vezetőjének helyettese az MTI tudósítójával.Eredetileg 21 menetrend szerinti és 15 rendkívüli járatot indítottak volna, ám eddig két autóbuszra nem volt szükség, éjfélig azonban még indítanak további autóbuszokat. Magyarkanizsára összesen 25 autóbusz indul éjfélig, 7 menetrend szerinti és 18 rendkívüli járat. A menetrenden kívüli járatok száma napról napra, az igényektől függően változik – mondta Dragan Savic.

A legtöbb járat 17:45-kor indult el egyszerre, akkor Magyarkanizsára 11 autóbusz, Szabadkára pedig 6 jármű indult, az ezekkel útra kelt menekültek így 20 és 21 óra között már a határ menti településekre érnek.

Esőben, a szabad ég alatt

A Közel-Keletről érkező menekültek a belgrádi buszpályaudvar környékén található parkokban várakoznak az autóbuszokra. A parkok sátortáborokká váltak, az éjszakai intenzív esőzés alatt azonban a legtöbb sátor beázott, a migránsok a közeli parkolóházakba húzódtak be, ott azonban nem volt hely mindenki számára, így sokan a szabad ég alatt éjszakáztak. A parkokban sok a kisgyerekes család, a segélyszervezetek becslése szerint több mint húsz két év alatti gyerek van jelenleg is a sátortáborban.

Ivica Dacic szerb külügyminiszter szombati közlése szerint idén több mint 120 ezer menekült vonult át Szerbián.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik