Nagyvilág

Újabb német politikusok szóltak be Orbánnak

A német szociáldemokrata párt főtitkára azért kritizálta Orbánt, amiért a miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben a Magyarországon tartózkodó menekültekkel kapcsolatban azt mondta, hogy német problémáról van szó.

Thomas Oppermann a német hírportálok beszámolói szerint Mainzban a képviselőcsoport tanácskozása előtt újságíróknak kijelentette: “ha Orbán úr azt mondja, hogy a menekültek német problémát jelentenek, mert Németországban rendesen bánnak a menekültekkel, akkor ez egy cinikus szemléletmód”.

Európát napról napra erősebben feszíti szét a menekültkérdés, ezért “valamennyi EU-tagállam közös erőfeszítésére van szükség” – mondta a konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták főtitkára a Rajna-vidék-Pfalz tartományi fővárosban.A frakcióülés házigazdája, Malu Dreyer tartományi miniszterelnök hozzátette: “természetesen” nem német, hanem európai, és “tulajdonképpen az egész világon” jelentkező problémáról van szó.

Christine Lambrecht, a frakció parlamenti ügyvezetője megjegyezte: “Orbán úr óriásit téved”.Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, az SPD-frakció tagja a tanácskozás margóján a dpa hírügynökségnek azt mondta, hogy Orbán Viktor állítása “teljes képtelenség”. Hozzátette, hogy véget kell vetni az uniós tagállamok közötti “kölcsönös vádaskodásnak”, és mind a 28 ország együttműködésére van szükség.

A magyar miniszterelnök délelőtti brüsszeli sajtóértekezletén a Magyarországon, illetve Budapesten tartózkodó menekültekkel kapcsolatban a többi között azt mondta: ez nem európai, hanem német probléma, mert senki nem szeretne Magyarországon maradni, mindenki Németországba akar menni, de Magyarországnak kötelessége regisztrálni őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik