Külföld

Párizs és Berlin közös javaslatokat tett a kvótarendszerre

24.hu
24.hu

2015. 09. 03. 18:18

A menekültek méltányos európai elosztására "állandó és kötelező mechanizmust" szorgalmaz Franciaország és Németország - erősítette meg csütörtökön Francois Hollande francia államfő Párizsban.

Angela Merkel német kancellár korábban Bernben úgy fogalmazott, hogy Franciaország és Németország egyetért a menekültek európai uniós befogadására szolgáló “kötelező kvóták” alapelvében. Franciaország júniusban még visszautasította az Európai Bizottság javaslatát, amely szerint a tagállamoknak méretük, forrásaik és a lakosság arányát tekintve kötelezően be kellene fogadniuk menekülteket. Párizs inkább az önkéntesség mellett foglalt állást, mostanra azonban Hollande szerint megváltozott a helyzet, és erről, illetve a Brüsszelnek benyújtandó közös francia-német javaslatokról a héten többször is egyeztetett telefonon német kollégájával.

“Szét kell majd osztani ezeket a menedékkérőket, azokról beszélek, akik Szíriából jönnek. Ezért Merkel kancellárral állandó és kötelező mechanizmust javasoltunk” – fogalmazott a francia elnök Enda Kenny ír miniszterelnökkel tartott megbeszélését követő sajtótájékoztatóján. “Az eddig tett dolgok már nem elegendőek. És vannak olyan országok – amelyeket most nem nevezek meg, mert mindenkivel együtt kell működnünk -, amelyek nem teljesítik morális kötelezettségeiket” – tette hozzá.

Regisztrációs központok

A teljes francia politikai elitet megrázta annak a hároméves szír menekült gyereknek a holttestéről készült felvétel, akit a törökországi Bodrum-félszigetnél vetettek partra a hullámok szerdán. “Azokra az áldozatokra is gondolok, akikről nem készül felvétel. Akikről nem veszünk tudomást. És a jövőbeni áldozatokra, akikért nem teszünk semmit. Ezért kell most cselekednünk” – hangsúlyozta a francia elnök, aki példaként említette Írországot, amely nem tagja a schengeni övezetnek, de jelezte, hogy befogad menekülteket.

Hollande elmondása szerint humánus, de határozott európai migrációs politikára van szükség. A javaslatokat az uniós belügyminiszterek szeptember 14-én esedékes tanácskozásán terjesztik elő megvitatásra, amelyet egy “európai csúcstalálkozó” fog követni. A migránsok fogadására és méltányos elosztására irányuló javaslatok között szerepel a “regisztrációs központok” felállítása, ahol a menekültek befogadásán túl azok visszakísérését is meg lehet szervezni, “akiknek nincs helyük Európában”. Az európai határvédelmet “legitimnek” tartja a francia elnök, és a származási országokkal való együttműködést is elengedhetetlennek nevezte az elvándorlás okainak kezelésére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.