Nagyvilág

Megfulladt szír kisfiú: Hollande Merkellel, majd minisztereivel egyeztetett

Tárcaközi munkaértekezletre hívta össze csütörtök délután 4 órára Francois Hollande francia államfő az illetékes minisztereket "a menekültválság európai és hazai vonzatainak megvizsgálására" az Égei-tengbe veszett szír migránsok halálát követően.

A köztársasági elnök délelőtt telefonon egyeztetett Angela Merkel német kancellárral és Xavier Bettelel, az Európai Unió elnökségét betöltő Luxemburg miniszterelnökével annak érdekében, hogy közös javaslatokat tegyenek a menekült válság megoldására, és a nap folyamán még Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is beszélni fog a francia elnökség tájékoztatása szerint.

A teljes francia politikai elitet megrázta annak a hároméves szír menekült gyereknek a holttestéről készült felvétel, akit a törökországi Bodrum-félszigetnél vetettek partra a hullámok szerdán. “Aylan Kurdinak hívták. Azonnal cselekedni kell. Sürgős európai mobilizációt” – írta csütörtök reggel a Twitteren Manuel Valls francia miniszterelnök, aki a fotót is közzétette.
A tengerparton fekvő gyermek holttestéről készült felvételt először a közösségi oldalakon lehetett látni, csütörtökön már számos európai napilap is közölte. Franciaországban egyetlen újság sem jelentette meg. Egyedült a délután megjelenő Le Monde döntött úgy, hogy címlapján teszi közzé a felvételt.

A közlés helyességéről a francia médiában néhány óra alatt kialakult heves vita kapcsán Vallaud-Belkacem oktatási miniszter az I-télé francia hírtelevíziónak azt mondta, hogy szerinte a felvételt mindenképpen közzé kell tenni, mert “a migránsok helyzete tarthatatlanná vált”, és Franciaország sem “fordíthatja el a tekintetét”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik