Nagyvilág

Átszabhatják a Dublin-rendeletet

Megváltoztatnák a menedékkérők státuszának megállapításának helyszínét, de ehhez a kvótákba is bele kellene egyezniük a tagállamoknak – értesült a La Repubblica.

Az olasz napilap úgy tudja a tervezett változtatások érintik az unión belüli menekültellátást szabályozó Dublin-rendelet azon pontját, amely szerint a bevándorlók menekültstátusáról abban az országban kell dönteni, ahol belépésük után regisztrálták őket – írja a vg.hu.

A Frontex beszállna

A menedékkérőket automatikusan felosztanák a tagországok között. Ennek érdekében Brüsszel újfent arra kérné a tagországokat, hogy járuljanak hozzá a tavasszal kidolgozott kvótarendszer felállításába. Ezt azonban korábban már elvetették.

Emellett a kiutasítás szabályai is változnának: azt közvetlenül az uniós határőrizeti szerv, a Frontex intézné.

Nyolcmillió eurót kértünk

Az Európai Bizottság szóvivője szerdán arra utalt, hogy jövő hétfőn jelenthetik be, mennyi támogatást kap Magyarország az unió menekültügyi alapjából.

Magyarország ugyanis nyolc millió euró sürgősségi támogatást kért az integrációs célú menekültügyi-migrációs uniós alapból, annak érdekében, hogy növelhessék az országba érkezők fogadását szolgáló kapacitásokat – közölte a testület sajtótájékoztatóján Natasha Bertaud.

Mint mondta, Brüsszel gyorsított eljárásban bírálja el a kérelmet. Hozzátette, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtöki

brüsszeli megbeszélésein a legmagasabb politikai szinten is megvitathatják a kérdést – írja az MTI.
“Emlékeztetek ugyanakkor arra, hogy (Dimitrisz) Avramopulosz (migrációs és uniós belügyekkel foglalkozó uniós) biztos hétfőn Budapestre megy, ami időben megfelelő lehetőséget nyújt majd bejelentésekre” – fogalmazott a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik