Nagyvilág

Ukrán válság: texasi rangerek képeznek ki ukrán rendőröket

Tíz texasi ranger érkezik várhatóan szeptember végén az Egyesült Államokból Ukrajnába, hogy képzésben részesítse a Szokil (Sólyom) különleges rendőri alakulat 25 tagját.

Erről Arszen Avakov ukrán belügyminiszter és a texasi rangerek küldöttségének kijevi találkozóján állapodtak meg, közölte szerdán a tárca sajtóosztálya. A tervek szerint a képzésben részt vevő rendőrök később különleges kiképzőkként fognak dolgozni a jelenleg alakulóban lévő új ukrán nemzeti rendőrség kötelékében.

A texasi rangerek bejelentették, hogy készek a jövőben felszereléseket is adományozni az ukrán rendőrségnek. Hangsúlyozták: minden erőfeszítést megtesznek annak érdekében, hogy tapasztalataik a lehető legnagyobb hasznára váljanak ukrán kollégáiknak, és ezzel is hozzájárulhassanak Ukrajna belügyi reformjához.

Az ukrán parlament a belügyi reform keretében július elején fogadott el törvényt a nemzeti rendőrség létrehozásáról. Azóta kétezer újonnan verbuvált rendőr tette le az esküt. Kijevben, Lembergben (Lviv) néhány százan közülük meg is kezdték a szolgálatot, és folyamatosan állnak szolgálatba Ukrajna más városaiban is. A cél, hogy a régi, a lakosság körében főként korruptsága miatt rendkívül rossz megítélés alá eső rendőrállományt folyamatosan, új, “tiszta múltú” alkalmazottakra cseréljék.

A 19-ik század első felében alakult Texas Rangers Division ma komoly presztízsű önálló rendőri szerv az Egyesült Államokban. Texas államban működik, jelenleg 140-150 tagja van. A rangerek közé az állami rendőrség legjobbjait válogatják be, akik ezután külön kiképzésen esnek át. A szervezet főleg bűnügyi rendőrségként működik.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik