Külföld

Túszul ejtették a juhászok egy nemzeti park vezetőit – a farkastámadások miatt

24.hu
24.hu

2015. 09. 02. 19:14

Idegesek a gazdálkodók Franciaországban – Párizs felé most több ezer traktor tart hosszú, lassú sorokban.

Francia farmerek elrabolták egy alpesi nemzeti park vezetőit – tudósít a Telegraph. Az ötven gazdálkodó azt követeli, hogy azonnal intézkedjen a természetvédelmi terület az állatállományaikat megtizedelő farkastámadások ellen.

Franciaországban egyre több farkas van, ami komoly gondot okoz a birkatenyésztőknek. A 300 ragadozó ugyan nem mondható soknak, de tíz évvel ezelőtt még csak harmadennyi farkas volt. A kormány engedélyezte korlátozott számú farkas kilövését ott, ahol különösen nagy a farkasok száma, de a gazdálkodók szerint jóval több intézkedésre lenne szükség.

Kedden este ötven farmer megelégelte a helyzetet és túszul ejtette egy rendezvény után a nemzeti park két vezetőjét. A városházára vitték őket. Franciaországban nem szokatlan az efféle nyomásgyakorlás, de a farkasvita most fajult el először ennyire.

Az egyik nagy gazdaszövetség közleményében azt követelte, hogy engedélyezzék számukra a farkasok kilövését, mint írták, legalább öt állattal kellene végezni az év végéig. A juhtenyésztők minden éjszaka stresszben vannak – írták.

Állatvédő szervezetek szerint viszont nem a farkasok megölése a járható út, szerintük azokat a nyájakat éri támadás, melyeket nem őriznek megfelelően. Azzal, hogy kilőnek állatokat és felborítják a farkasfalkák rendjét, még növekedhet is a támadások száma – közölték.

Közben másutt is ingerültek a gazdák Franciaországban: csütörtökön hatalmas tüntetésre készülnek, már egy hete több ezer traktorral indultak el az ország több pontjáról, hogy blokád alá vegyék Párizst. Az ellen tiltakoznak, hogy a termelői árak olyan mértékben zuhantak a nyár folyamán, ami már vállalkozásaik létét fenyegeti. A traktorok óránként 35 kilométeres sebességgel, lassú sorokban haladnak a főváros felé, várhatóan csütörtök reggel hatra érik el Párizst, a közlekedésben jelentős fennakadásokra számítanak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.