Külföld

Szlovákia szerint darabjaira hullott a schengeni övezet

24.hu
24.hu

2015. 09. 02. 18:26

Miroslav Lajcák külügyminiszter azt mondta, senki nem ellenőrzi a schengeni határon beözönlő embereket, így meg nem sok értelme van az egész rendszernek.

A schengeni rendszer ténylegesen darabjaira hullott – jelentette ki a szlovák külügyminiszter szerdán Pozsonyban. A szlovák kormány szintén szerdán nyilatkozatban közölte: azt akarja, hogy az Európai Unió nyíltan, becsületesen és részletesen vitassa meg a migrációs helyzetet. Pozsony szerint a vita lényegében egy témára összepontosít: a bevándorlók szétosztására.

Miroslav Lajcák közölte: eközben az EU egyik alappillére, a lakosság szabad mozgása alapjaiban rendült meg. A migránsok teljesen szabadon utaznak át olyan tagállamokon, amik feladata a schengeni határok védelme. Normális körülmények között nehéz schengeni vízumhoz jutni, ám jelenleg emberek tízezrei érkeznek Szlovákiába bármiféle előzetes ellenőrzés nélkül. Van-e hát Schengenünk, vagy nincs?” – tette fel a kérdést a szlovák külügyminiszter.

Hozzátette, hogy kormánya nemcsak a közös külső határ következetes védelmét szorgalmazza, hanem erőfeszítéseket akar a migrációt kiváltó okok megszüntetésére és az embercsempész bandák felszámolására. “Visszautasítom, hogy Szlovákiára olyan országként tekintsenek, ami nem szolidáris” – mondta. Lajcák szerint az EU inkább csak sodródik, lépéseivel az eseményeket követi, ahelyett hogy elébük vágna.

A júniusi EU-csúcs óta semmilyen fórum nem foglalkozott a témával, és nagyon kevés tett történt. A legtöbb tárgyalás a kvótákról szólt – mondta Lajcák. Szerinte Szlovákia ragaszkodik az önkéntesség elvéhez, és hogy a migránsok szétterítésének a tagállamokban semmi köze a gond megoldásához.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.