Nagyvilág

Nem szabad magára hagyni Magyarországot a német politikus szerint

A konzervatívStephan Mayer szerint több támogatásra és kevesebb ócsárlásra szorul Magyarország, valamint uniós hot spotokat kéne létrehozni itt is.

Nem szabad magára hagyni Magyarországot, hanem Görögország és Olaszország mellett ott is létre kell hozni a menedékkérőket regisztráló uniós üzemeltetésű központokat – mondta Stephan Mayer, a német Bundestag konzervatív frakciójának belügyi szakpolitikusa szerdán a Phoenix német televíziónak. A bajor CSU politikusa elmondta, hogy az említett három országban, vagyis az “európai periférián” létesítendő központokban – az úgynevezett hot spotokban – kell lefolytatni a menekültügyi eljárást.

Mayer szerint a német kormány jelezte, hogy nyitott és támogató hozzáállással viszonyul Magyarországhoz, és készen áll akár uniós pénzek megmozgatásával is a segítségére sietni. Hozzátette, hogy elutasítja Magyarország politikájának “nagyon egyoldalú ócsárolását” Németországban, és megérti, hogy a magyar kormány “egy kerítéssel is védekezik a Keletről indult óriási bevándorlás ellen”.

Természetesen Magyarországnak is teljes mértékben be kell tartania az uniós jog előírásait, különösen azokat, amik a menekültek magyarországi regisztrációjára és a menekültügyi eljárások lefolytatására vonatkoznak – mondta Mayer. A Keleti pályaudvaron hétfőn történtekről elmondta, hogy “nyilvánvalóan humanitárius katasztrófa fenyegetett, és biztonsági okok miatt nem volt más lehetőség, mint az, hogy megnyitják a pályaudvart és engedik a menekülteket felszállni a vonatokra”.

Azt azonban tudomásul kell venni, hogy az EU “korszakos kihívás” elé került, amit csak akkor tud legyőzni, ha mindenki érvényesíti a közös szabályokat, így Magyarország, Görögország és Olaszország is – mondta a CDU/CSU-s politikus.

A hot spotok létrehozásáról az uniós állam-, illetve kormányfők tanácskozása döntött. A létesítményekben uniós szakemberek dolgoznak, céljuk pedig annak gyors megállapítása, hogy az érkező emberek közül ki jogosult arra, hogy menekültstátust kaphasson és ki nem. Hot spotokat a frontországnak nevezett Olaszországban és Görögországban állítanak fel az uniós hatóságok. A magyar álláspont szerint Magyarország azért nem számít frontországnak, mert akik dél felől átlépik a határt, valószínűleg nem itt lépnek először az unió területére.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik