Nagyvilág

Menekültválság: Olaszország határellenőrzést vezethet be

Görögországon is egyre nagyobb a teher.

Olaszország készen áll arra, hogy visszaállítsa a határellenőrzést Ausztriával közös határszakaszán, miután erre vonatkozó kérést kapott Németországból. Az elmúlt napokban Bajorországra is egyre nagyobb nyomás nehezedik a menekültválság miatt, Olaszország felől ezrével érkeznek az emberek Németországba. Az olaszországi Dél-Tirol tartomány emlékeztetett: hasonló intézkedést júniusban, a G7 csúcstalálkozó idején is életbe léptettek, most is készen állnak az ideiglenes határellenőrzésre, hogy megkönnyítsék Bajorország számára a helyzet kezelését.

Eközben az Independent azt írja: Leszbosz szigetéről szerdán mintegy négyezer embert szállított el a görög kormány kompokkal Athénba. A helyzetet nehezíti, hogy még a turistaszezon is tart és a helyiek közül sokan kifogásolják, hogy sok hajléktalan a parkokban és az utcákon kényszerült aludni. Eközben a parti őrség szerdán 1200 embert mentett ki a tengerből és még több ember érkezésére számítanak. Idén eddig több mint 160 ezren érkeztek az országba, ebből csak az elmúlt héten 23 ezren. A görög kormány arról számolt be, hogy nincs elég kapacitásuk a helyzet kezelésére, de segélyszervezetek szerint többet kellene tenniük.

 Europress

Az Independent arról is beszámol, hogy Budapesten lezárták a város egyik főpályaudvarát, ahonnan távozhatnának a menekültek Németországba és Ausztriába. Több ezren rekedtek a Keleti pályaudvar előtt. Magyarországra idén több min 150 ezer ember érkezett, sokan beadják menedékkérelmüket, de még annak elbírálása előtt gazdagabb országokba távoznak. Kovács Zoltán kormányszóvivő a lapnak elmondta, hogy a hatóságok csak az uniós jogszabályokat tartatják be azzal, hogy az útnak indulóktól útiokmányokat, schengeni vízumot kérnek.

Yvette Cooper brit munkáspárti képviselő, az árnyékkormány belügyminisztere arra szólította fel a konzervatív kormányt, hogy fogadjon be Nagy-Britannia tízezer szír menekültet. Szerinte erkölcstelenség és gyávaság megtagadni a menedékjogot azoktól az emberektől, akik az Iszlám Állam elől menekülnek. A szélsőjobboldali Ukip vezetője, Nigel Farage viszont bibliai méretű exodusról beszélt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik