Külföld

Meghalt a tálib vezér, ezért a tálibok a tálibokat öldösik

24.hu
24.hu

2015. 09. 02. 19:25

Egyre mélyül az Omár molla halálát követő hatalmi harc az afganisztáni Talibánon belül. Sok felkelő, köztük Omár fiai illegitimnek tartják az utódot, Manszúrt. A napokban is egymást lőtték a frakciók.

Összecsaptak a tálibok vezetőjének, Mohammed Ahtar Manszúr mollának támogatói és a szervezeten belüli ellenfelei az afganisztáni Herát tartomány Síndand nevű körzetében. A harcokban legalább tizennyolc tálib meghalt, másik tíz megsebesült – jelentette a helyi média szerdán. Az afgán sajtó harmadszor számolt be arról, hogy az iszlamista szervezeten belüli ellentétek miatt egymással harcolnak tálib fegyveresek.

Elemzők szerint a tálib mozgalmon belül hatalmi harcok zajlanak, mióta Omár molla tálib vezető halálhírének megerősítése után a kvettai súra (a Pakisztánban székelő héttagú tálib törzsi tanács) ülésén egy kis csoport megválasztotta Manszúrt, a néhai vezér helyettesét. Az ülésen nem vett részt minden vezető, ezért Manszúr gyors kinevezése felbőszítette a tálibok egyes tagjait. Omár mindkét fia ellenezte a tanács döntését, és megfenyegették Manszúrt. Később Omár molla idősebb fiát, Jákúbot meggyilkolták.

Miközben a tálibok között szélesedik a törésvonal, az afgán hírszerzés közölte, hogy elfogták a mozgalom egyik kulcsfontosságú vezetőjét és letartóztatták Farjáb tartomány tálib “kormányzóját” Herátban. A tálibok és az afgán kormány között megindult béketárgyalások megakadtak, miután a csoport bejelentést tett a molla haláláról. A magát kinevezése után Amír al-Muuminínnek, a hithűk vezetőjének kikiáltó Manszúr a megválasztása után az egység megőrzésére szólította fel és a dzsihád melletti kitartásra buzdította a tálibokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.