Nagyvilág

“Fokhagymaszerű szaga volt. Napkeltére már égett a bőröm”

Kis településre mért gázcsapást az Iszlám Állam Észak-Szíriában. Ahmed Latúf és családja a konyhában bújt el, de a mustárgáz beszivárgott mindenhova. Csoda, ha a négyéves kislánya túléli.

Egyre több a bizonyíték arra, hogy az összes emberi és erkölcsi aggályaitól megszabadult Iszlám Állam másodszor is mustárgázt vetett be Szíriában. A Guardian sokkoló beszámolót közölt a túlélők szenvedéseiről.

Ahmed Latúf a nejével és gyerekével a konyhában bújt el, amikor hallották, hogy süvítenek a házuk fölött a tüzérségi lövedékek. A becsapódások aztán abbamaradtak, a ház sem sérült meg, ezért Latúf fellélegzett. Aztán 12 óra elteltével elkezdett felhólyagosodni a bőre, a felesége még jobban kisebesedett, de a legrosszabb állapotba a négyéves lányuk került.

Hamarosan kiderült, vegyifegyverrel, mustárgázzal támadták meg Aleppótól északra fekvő falujukat, Mareát augusztus 21-én. A gáz használatát még az első világháború után, 1925-ben tiltották meg a genfi egyezmény értelmében (ebben a háborúban használták először).

Ezért lő mustárgázt az IÁ

Az 59 lövedéket az Iszlám Állam uralta területről, a falutól 8 kilométer távolságból lőhették ki. Az IÁ célja egy közeli határállomás elfoglalása, ezért nyomul erre. Mareából még 18 hónapja űzték ki az iszlamistákat a mérsékeltebb felkelők. Az IÁ kétszer próbálta ezután hiába bevenni a falut.

 

Visszatérve a Latúf-családhoz, a törökországi Gaziantep kórházába kerültek. Itt mesélt a lapnak a támadásról. “Alkonyatkor történt. Fokhagymaszerű szaga volt. Napkeltére már égett a bőröm. Kórházba mentem és egyenesen Törökországba vittek. A testem megduzzadt, mindenhol vízhólyagok keletkeztek rajta. Most úgy néz ki, mintha másodfokú égési sérüléseim lennének. Remélem, visszatérhetek a normális életbe” – mondta a 31 éves férfi.

A fő gond jelenleg a kislánya sérülése, aki kritikus állapotban van. A kislány is, szülei is mustárgáztól sebesülhettek meg – állítja Zaher Szaket, 2012-ben dezertált szír tiszt, akit arra utasítottak anno, hogy vessen be vegyifegyvert a tüntetők ellen. Ő is megvizsgálta a mintákat és megerősítette, hogy milyen anyagot vetett be az IÁ. Szaket szerint a 2013-as nagy vegyifegyver-szanálási program óta a rezsim 126-szor vetett be klórgázt.

Nagy a gáz Szíriában

Szerinte a mostani támadáshoz használt gázt vagy a rezsimtől, vagy Teherántól, vagy iraki raktárakból szerezte az IÁ. A mustárgáz bevetését megerősítette az ENSZ korábbi szíriai vegyifegyver-szakértője, Jerry Smith is.

Észak-Szíriában jelenleg elég kaotikus a helyzet, a kurdok jelentős területet ellenőriznek a török határ mentén, miközben a török légierő őket is, az Iszlám Államot is támadja, de már az amerikai gépeknek is engedélyezik a török légibázisok használatát. A képletbe persze bele kell venni az Irán támogatta szír kormányerőket, a mérsékelt felkelőket és a többi iszlamista milíciát is. Szóval a menekülthullám okának keresésében se kell messze menni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik