Külföld

A román kormányfő szerint nem lehet a határokat lezárni

24.hu
24.hu

2015. 09. 02. 15:17

Victor Ponta a bukaresti követek előtt beszélt a román külpolitika kihívásairól. Szerinte Traian Basescu korábbi elnök hülyeséget mondott, és Romániának is be kell fogadnia migránsokat, a határ lezárása pedig képtelenség.

Románia nem “ül ölbe tett kézzel”, határőrizetét megerősítette, de a határok lezárása képtelenség – jelentette ki Victor Ponta kormányfő a román külképviseletek vezetőinek éves értekezletén. A szociáldemokrata miniszterelnök Traian Basescu volt államfő kijelentésére reagált, aki egy interjúban azt mondta, Romániának el kellene utasítania a menedékkérők átvételét más uniós országoktól, mert nem lenne képes integrálni őket.

“Azt állítani, hogy a muzulmánok mind terroristák, ez demagóg, populista képtelenség. Mint ahogy az is, hogy zárjuk le a határokat, ne fogadjunk be senkit. De amikor a románok szabadon utazhattak Európába, az tetszett, igaz? Nekünk európai politikát kell folytatnunk” – reagált Basescu kijelentésére a román kormányfő.

Hozzátette, a legfelső védelmi tanács dönti majd el, milyen álláspontra helyezkedik Románia a menekültek ügyében. Ponta ezzel az elnöki hivatal európai ügykért felelős tanácsadójára is rácáfolt. A tisztviselő kedden már eldöntött tényként említette, hogy Románia 1705 menekültet vesz át az önként vállalt uniós kvótarendszer alapján Olaszországtól és Görögországtól, akik novembertől kezdődően érkeznek az országba.

 

Ponta szerdai kijelentése arra utalt, hogy a kormány még nyitott kérdésnek tekinti, milyen álláspontot képviseljen az európai egyeztetéseken a Ponta által az utóbbi évek legsúlyosabb válságának nevezett ügyben.

Ponta a szerdai értekezleten Moldova európai integrációjának támogatását nevezte a román külpolitika legfontosabb feladatának. A román kormányfő második prioritásként Bukarest regionális kapcsolatrendszerének megerősítését említette.

“Vannak olyan szomszédaink, akikkel csak szomszédok vagyunk, de fontos, hogy baráti viszonyt is kialakítsunk velük” – jelentette ki Ponta anélkül, hogy részletezte volna, mire utal. Harmadik feladatként a diplomáciai kapcsolatok gazdasági hasznosítását nevezte meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.