Nagyvilág

Schulz: a határkerítés nem orvosolja a bajokat

Magyarországnak is jó lenne a menekültválság terheinek igazságos elosztása – mondta az Európai Parlament elnöke.

Működjön közre Magyarország konstruktív, közös megoldások kidolgozásában – ezt javasolja majd Martin Schulz Orbán Viktornak csütörtöki megbeszélésükön. Az Európai Parlament elnöke erről az ARD német közszolgálati televíziónak adott interjúban beszélt. Szerinte Magyarországnak is jó lenne a menekültválság terheinek igazságos elosztása.

A német szociáldemokrata politikus megjegyezte: Magyarország jelenlegi politikáját irracionális vonások és nemzeti egoizmus jellemzik, a határkerítés pedig láthatóan nem orvosolja a bajokat. “Ha igazságosan osztanánk el a menekülteket a 28 országban élő 507 millió európai közt, akkor Magyarországnak valószínűleg végül kisebb gondja lenne mint ma” – mondta.

Kijelentette: az Európai Bizottság a következő napokban javaslatokat mutat be a menekültválság terheinek igazságos elosztásáról, a védelemre nem jogosult menedékkérők  hazaszállítását célzó eljárásról és új pénzügyi támogatási formákról. Ha hamar sikerül dönteni, rendeződhet a menekültválság – mondta Schulz.

Az Európai Parlament és az Európai Bizottság már évtizedek óta javasolja közös szabályozás bevezetését, de a nemzeti kormányok nem vettek tudomást ezekről a javaslatokról. Most viszont már akkora a nyomás, hogy remélhetőleg konkrét döntéseket hoznak a következő napokban és hetekben – mondta az EP elnöke.

Orbán Viktor csütörtökön Brüsszelbe megy, ahol Schulz mellett Jean Claude-Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével is folytat megbeszéléseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik