Nagyvilág

Óriási kérdés foglalkoztatja Óceániát

Nem a menekültekkel vannak elfoglalva, hanem egy egészen piszlicsáré üggyel: új zászlót akarnak az új-zélandiak, és megvan a népszavazásra bocsátható négy terv.

Miközben a világ nagyívű eseményekkel van elfoglalva, mint a menekültválság, az iráni enyhülés, a közelgő amerikai előválasztások vagy a burundi helyzet, Új-Zélandon egészen más tartja izgalomban a közvéleményt: a zászlóvita. Mérföldkőhöz érkezett a nagy verseny, ami onnan indult, hogy boldog-boldogtalan beadhatta a – gyakran Painttel készített – zászlóterveit, tízezer ilyen érkezett.

A terveket több körben megszűrték-szórták, kedden pedig nyilvánosságra hozták azt a négy tervet, amiről népszavazást tartanak. Egy fekete-fehér hurkos-hullámos terv (tervezte Andrew Fyfe), egy fekete-kék alapon négy piros csillag és egy páfrányág (Kyle Lockwood), egy fekete-fehér páfrányág (Alofi Kanter) és a második terv másik verziója, egy piros-kék alapon négy piros csillag és egy páfrányág (szintén Lockwood).

 A potenciális befutó

A New Zealand Herald szerint John Key miniszterelnök az ezüst páfrány nagy rajongója, így a Koru becenevű hullám kieshet a piksziből (bár népszavazás lesz, ott ezt nem szokták elcsalni). Érdekesség, hogy fekete-kék hátterű csillagos-páfrányos a lap felmérésén a legnépszerűbb 32 százalékkal, de még furább, hogy a mostani zászlót 28 százalék tartaná meg. Lesz majd egy újabb népszavazás hónapokkal később, akkor a mostani négyből kiválasztott zászló csap majd össze a jelenlegivel, amiben még benne van a brit lobogó is a sarokban. Mellesleg a legtöbb felmérés szerint a többség nem cserélné le a mostani zászlót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik