Külföld
Bakonykúti, 2015. március 25.
Katonák készülődnek a Somlyói Szablya 2015 elnevezésű hadgyakorlaton a honvédség bakonykúti kiképzőbázisán 2015. március 25-én. Az MH 25. Klapka György Lövészdandár irányításával közel százhatvan katona vesz részt húsz BTR-80 típusú harcjárművel az éleslövészettel összekötött harcászati feladatok begyakorlásán.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Iszlám Állam: Erbilben a magyar honvédok

24.hu
24.hu

2015. 09. 01. 09:28

Teljes létszámban kitelepült a Magyar Honvédség iraki missziója a múlt héten - tudta meg a Magyar Idők.

A Magyar Idők keddi számában megjelent cikk szerint az első kontingenst elsősorban a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövész zászlóaljából válogatták. A lap információi szerint összesen száztizenhat katona tevékenykedik majd Irakban a műveleti területen, és huszonhat áll Magyarországon készenlétben.

Az úgynevezett partnerképesség-építési, őrző-védő és csapatkísérő (Force Protection) feladatot száztíz fős állomány hajtja végre. Ez a gyakorlatban a kurd területeken a kiképzést támogató erők biztonsági felügyeletét jelenti, magában foglalja az objektumok és a kiképző erők védelmét. A katonák továbbá az Erbiltől távolabb folyó kiképző bázisokon is feladatokat hajtanak végre, a magyar érdekeltségű olajkutak közelében. Hat katona a különböző szintű törzseknél lát el szolgálatot a bagdadi parancsnokságon, a többiek tevékenységét is segítve.

A kurdisztáni misszióról még április 14-i ülésén döntött az Országgyűlés – emlékeztet az újság. A parlamenti határozat szerint Magyarország legfeljebb 150 katonát küld az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni fellépéshez az iraki Erbilben található kiképző központba. Az iraki helyszínen egyszázadnyi katona teljesíthet majd szolgálatot, hat magyar tiszt a vezetési pontokon tevékenykedik. A misszió költségvetése mintegy 20 milliárd forint. A magyar katonák mandátuma 2017. december 31-ig szól, de ez újabb parlamenti döntéssel meghosszabbítható.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.