Nagyvilág

Halálfurgon: újabb áldozatok személyazonossága derülhetett ki

24.hu
24.hu

2015. 09. 01. 11:39

További utazási dokumentumokat találtak a tragédia áldozatainál, de kérdéses azok valódisága - közölte kedden az osztrák rendőrség.

“Több utazási okmányt és igazolványt találtunk az embereknél. Ezek alapján azonban még messze nem lehet megállapítani a személyazonosságot, mert nem lehet abból kiindulni, hogy ezek a valódi irataik” – monta Gerald Gangl rendőrségi szóvivő.

Az áldozatok boncolása már napok óta zajlik és várhatóan szerdáig tart. A következő sajtótájékoztatót péntekre ígérte az osztrák rendőrség.

Nem Afrikából indultak

Korábban a raktérben egy szíriai úti okmányt találtak, ezért feltételezik, hogy a menekültek Szíriából érkeztek. Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrfőnök tájékoztatása szerint az sem kizárt, hogy afgán állampolgárok is vannak köztük, az azonban biztos, hogy a menekültek nem Afrikából indultak útnak.

Doskozil akkor azt mondta: nem meglepő, hogy csak egy hivatalos okmányt találtak, hiszen a migránsok nagy része nem visz magával utazási dokumentumot. A rendőrfőnök tájékoztatása szerint a menekülteknél táskák és mobiltelefonok is voltak, ezek tartalmát még vizsgálják.

Botrányos képek

A rendőrség bejelentése szerint pénteken forródrótot hoztak létre az áldozatok hozzátartozói számára. Pénteken már harminc-negyven telefonhívás érkezett, többen hozzátartozóikat keresték. Amennyiben az áldozatok rokonai is jelentkeznek, megkönnyítik a DNS-mintákkal végzett személyazonosítás menetét. A hétvége óta már nemcsak angol nyelven érhető el a telefonos vonal, hanem arabul is.

Az osztrák közéletben nagy felzúdulást keltett, hogy a Kronen Zeitung című osztrák bulvárlap pénteki, szombati és vasárnapi számában egyaránt megjelent az a fotó, amelyen a furgonban megtalált holttestek láthatók. A képet a Bild című német lap is átvette. A képpel kapcsolatban rekordszámú panasz érkezett az Osztrák Sajtótanácshoz (Presserat). Az ügyben rendőrségi vizsgálat is indult, mert feltehetően a nyomozás köreiből szivárogtatta ki valaki a fényképet a lapnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.