Nagyvilág

Ferenc pápa az abortuszon áteső nők feloldozására szólított fel

Azt mondta: tisztában van azzal, milyen nyomás késztette őket erre a döntésre.

Ferenc pápa a decemberben kezdődő irgalmasság szentévére tekintettel lehetővé tette a gyóntató papoknak, hogy feloldozzák az abortuszon áteső és bűnbocsánatot kérő nőket – tudósít az MTI.

Az egyházfő a jelenkor súlyos problémái közt említette az élet tiszteletének tekintetében megváltozott viszonyokat. Szerinte sokan nincsenek tudatában annak a súlyos rossznak, amit egy ilyen cselekmény jelent, mások pedig vereségként élik át az abortuszt úgy tartva, hogy nincs más kiút számukra.

„Tisztában vagyok azzal, hogy milyen nyomás késztette őket erre a döntésre. Tudom, hogy ez egy egzisztenciális és erkölcsi megpróbáltatás” – fogalmazott Ferenc pápa. Közölte: Isten megbocsátását nem lehet megtagadni attól, aki bűnbánatot tanúsított, különösen amikor tiszta szívvel járul a gyónás szentségéhez, hogy megbékéljen az Atyával.

Ferenc pápa az irgalmasság szentévének alkalmából azt is kérte, hogy világszerte részesítsenek közkegyelemben egyes bebörtönzötteket. „A szentév mindig alkalmat kínál egy széles körű amnesztiára, amely azoknak szól, akik bár megérdemlik a büntetést, tudatára ébredtek az általuk elkövetett igazságtalanságnak, és őszintén szeretnének ismét a társadalom részei lenni és annak működéséhez tisztességesen hozzájárulni” – hangsúlyozta a pápa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik