Nagyvilág

„Budapest kegyetlen illusztrációja a menekültválságnak”

A határkerítés Patyomkin-falu – áll a német közszolgálati tévé kommentárjában.

A szerb-magyar határon húzódó kerítésről közölt kommentárt hírportálján az ARD német közszolgálati televízió. Az „Orbán kulisszája a hazai közönségnek” című írás szerint a magyar miniszterelnök olyan politikusként igyekszik beállítani magát, mint aki aktívan tesz valamit a „menekültáradat” feltartóztatásáért, de leginkább a jobboldali szavazatokat próbálja begyűjteni tevékenységével. A kormány hónapok óta menekültellenes uszító kampányt folytat, melynek belpolitikai okai vannak: a Fidesztől elfordultak a „rajongók” és átálltak a szélsőjobboldali „konkurenciához” – állapította meg a szerző. A határkerítés Patyomkin-falu, mely sokba kerül és kevés haszna van – áll a cikkben.

Az ugyancsak német Süddeutsche Zeitung azt írja: az EU jelenleg egy politikai „rendező pályaudvar”, ahol mindenki a saját szabályait érvényesíti vagy hagyja figyelmen kívül. Magyarország a keménységre és a félrenézésre is a legjobb példa – állapítja meg a cikk, mely kifejti: egyedüli európai államként igyekszik rendet tartani a határain, miközben a budapesti helyzet azt mutatja, hogy ez a törekvés sikertelen. A szerző szerint képmutatás mindezt bírálni, mert nem lehet egyszerre elutasítani a kerítést és azt, hogy menekültek ezrei mennek tovább Nyugat felé.

A belga La Libre Belgique azt írja: Budapest kegyetlen illusztrációja a menekültválságnak és az európai befogadási politikák összehangolatlanságának. Azzal, hogy az osztrák hatóságok megállítják a menekülteket szállító vonatokat, éppen az történhet, amitől a magyar hatóságok tartottak: a nyugati és északi tagállamok által „megbuktatott” menedékkérőket Magyarországnak kell befogadnia – áll a lapban. A cikk azt is megállapítja, hogy a helyzet miatt a Fidesz és a szélsőjobboldali Jobbik közt idegengyűlölő egymásra licitálás kezdődött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik