Nagyvilág

A tönk szélén van a Gázai-övezet

A térség rövidesen lakhatatlanná válhat, ha maradnak a mostani állapotok.

Öt éven belül lakhatatlanná válik a Gázai-övezet, ha a jelenlegi gazdasági tendenciák folytatódnak – derül ki az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának kedden közzétett jelentéséből.

A térségben a munkanélküliség a tavalyi év végére elérte a 44 százalékot, ez eddig a legmagasabb arány. A gázaiak 72 százaléka szenved az élelmiszerellátás bizonytalanságától és a lakosság közel fele az ENSZ élelmiszersegélyeire szorul. Ez a tízszerese a 2000-es adatnak. Az ivóvíz-ellátást biztosító talajvíz 95 százalékban emberi fogyasztásra alkalmatlanná vált.

A válság az övezet ellen nyolc éve fennálló gazdasági blokád, valamint az elmúlt hat évben végrehajtott három izraeli offenzíva miatt mélyült el. Ezek teljes mértékben megsemmisítették a már azelőtt is gyenge lábakon álló gazdasági infrastruktúrát. A 2008 és 2014 közötti fegyveres konfliktusok okozta közvetlen anyagi károk a tanulmány szerint elérik az övezet GDP-jének háromszorosát.

Csak a tavalyi konfliktus miatt félmillió ember vesztette el lakóhelyét, 20 ezer lakás, 148 iskola, 15 kórház, 247 üzem és 300 üzlet semmisült meg részben vagy egészben. Súlyos károk keletkeztek az övezet egyetlen erőművében, mely már 2012-ben is csak a lakók áramszükségletének 40 százalékát volt képes fedezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik