Nagyvilág

Münchenbe is megérkeztek a Magyarországról induló menekültek

menekültek (Array)
menekültek (Array)

A müncheni főpályaudvarra érkezett hétfő este egy Magyarországról indult menedékkérőket szállító vonat.

Korábban megírtuk, hogy Bécsbe is megérkeztek, az osztrák rendőrség becslése szerint több százan. A bécsi Westbahnhof vonatállomáson három vágányt is szabaddá tettek a Magyarországról érkező vonatok számára, amelyek korábban órákon át várakoztak az osztrák-magyar határon. Az emberek fáradtan szálltak le a vonatról, a kivonult rendőrök nem ellenőrizték őket, közölték osztrák hírforrások. Az osztrák fővárosban tüntetők fogadták a menekülteket.

A müncheni beszámolók szerint egyelőre nem ismert, hogy hányan utaztak a Budapest-München útvonalon közlekedő Railjet 64-es járattal. A vonatot megállították a bajor osztrák határnál fekvő Rosenheimnél, ahol a német szövetségi rendőrség ellenőrzést tartott.

 MTI / Kovács Tamás

A szövetségi rendőrség egy szóvivője egy német médiumnak azt mondta, hogy a munkatársak túlterheltsége miatt csak félig vizsgálták át a vonatot. Ennek során 190, engedély nélkül utazó embert szállítottak le, hogy regisztrálják, majd még hétfő este, vagy kedden a müncheni tartományi központi befogadóállomásra szállítsák őket.

A müncheni főpályaudvaron rendőrök a vonatról további mintegy 200 embert egy terembe kísértek, ahol megkezdték regisztrációjukat. Több járókelő spontán módon a Railjet-járat utasainak segítségére sietett, édességet, palackokban vizet adtak nekik – számolt be hírportálján a BR.

A Bild című lap az online kiadásában azt írta, hogy a határőrizetért is felelős szövetségi rendőrség müncheni igazgatóságán arra számítanak, hogy hétfő késő este még további 500 menedékkérő érkezik Magyarországról. Az őket szállító vonatok kétóránként érkeznek a müncheni főpályaudvarra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik