Nagyvilág

Merkel nagyra becsüli, hogy Magyarország regisztrálja a menekülteket

Németországban szinte minden szír menedékkérő megkapja a menedékjogot, a bevándorlási hivatal pedig átvállalja a menekültügyi eljárás lefolytatását.

„Németország nagyra becsüli, hogy Magyarország regisztrálja a menekülteket, a menekültügyet szabályozó Dublin III. rendelet alkalmazásától pedig nem térhet el” – az MTI szerint ezt mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben. Hozzátette: nem minden uniós tagország teljesíti ezt a kötelezettségét, Magyarország viszont teljes mértékben eleget tesz a regisztrációt előíró szabálynak.

Merkel azt mondta: zavar alakult ki amiatt, mert egyes tartományok változtatásokat sürgetnek a szíriai menedékkérőkkel kapcsolatban, a szövetségi bevándorlási hivatal pedig úgy döntött, nem él azzal a lehetőséggel, hogy a szíriai menekülteket visszaküldje abba az országba, ahol beléptek az EU területére. „Ennek következtében az az érzés keletkezett, hogy ha egy szír Németországba érkezik és igazolni tudja szír állampolgárságát, akkor szívesen látják” – mondta a kancellár. Hozzátette: a gyakorlatban ez igaz, mert a szíriai menedékkérők csaknem száz százaléka megkapja a menekültstátuszt, míg a koszovóiak nagy valószínűséggel nem szereznek tartózkodási jogot, de jogilag nem felel meg a valóságnak, hogy „minden szíriai jöhet Németországba”.

A német belügyminisztérium szóvivője azt mondta: a bevándorlási hivatal gyakorlati megfontolásból döntött úgy, hogy nem küldi vissza a szíriai menedékkérőket oda, ahol az EU területére léptek, hanem átvállalja a menekültügyi eljárás lefolytatását. Ettől függetlenül továbbra is érvényes az a szabály, hogy a menedékkérőknek abban az országban kell regisztráltatniuk magukat, amelyben belépnek az EU-ba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik