Nagyvilág

Két és fél hónap alatt hetvenezer menekült érkezett Macedóniába

Június 19. óta 70 ezer menekült érkezett Macedóniába az ENSZ becslései szerint, közölte az Utrinszki vesznik című macedón napilap.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jelentésére hivatkozó közlés szerint a menekültek 80 százaléka szíriai, de a hatóságok nem mindenkit regisztráltak. A hivatalosan regisztráltak száma vasárnap reggelig 51 300 volt.

A következő napokban az UNHCR szerint ismét napi mintegy 3 ezer menekültre lehet számítani, akik Gevgelija macedón határvárosba fognak érkezni. Az utóbbi időben, a múlt hét elején tapasztalt 3 ezres csúcs óta a menekültek száma enyhén csökkent. Az érkezők mintegy egyharmadát az UNHCR becslései szerint nők és gyerekek teszik ki. A nők mintegy 12 százaléka várandós.

Macedóniában egy június 19-én elfogadott törvény értelmében a menedékkérők a macedón hatóságok által elvégzett regisztráció után három napig tartózkodhatnak az országban törvényesen. Nagy többségük azonnal folytatja útját a macedón-szerb határ felé, és onnan a balkáni útvonalon továbbutazik Magyarország, Ausztria és Németország irányában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik