Nagyvilág

Ezért nem mennek gazdag arab országokba a menekültek

Az öböl-menti olajállamoknak gyakorlatilag nincs menedékjogi rendszerük, ugyanakkor milliárdokkal támogatják a krízishelyzet kezelését.

Miért nem az öböl-menti országokat választják a menekültek úti célul? – teszi fel a kérdést a Magyar Nemzet. A magyarok is gyakran felteszik ugyanezt a kérdést, hiszen ezek az országok iszlám vallásúak és alaposan meggazdagodtak az olajvagyonból.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója, N. Róna Erzsébet azt mondta a lapnak: a szír menekültek nagy többsége a környező országokban, Törökországban, Libanonban, Jordániában tartózkodik, mert azt reméli, hamarosan visszatér otthonába. A kutató úgy véli, hogy az öböl-menti államok több okból sem lehetnek vonzó célpontok – az egyik az, hogy ezek az államok messze vannak a konfliktuszónáktól, ráadásul hatalmas sivatagokon kellene átkelni. A másik, hogy ezek az államok korábban rengeteg palesztin értelmiségit fogadtak be, a friss menekülthullámból érkezőknek nem tudnának állást biztosítani, alacsonyabb presztízsű munkákra pedig nem vennék rá hittestvéreiket, erre Kelet-Ázsiából toboroznak vendégmunkásokat.

Szaúd-Arábiában a munkaerő mintegy fele bevándorló, de évek óta többen vándorolnak el, mint ahányan érkeznek. Az országba érkező kelet-ázsiaiakkal viszont rosszul bánnak, indoklás nélkül tartják őket zárt táborokban, koszos helyen, koszos vizet isznak, korlátozzák ügyvédhez való hozzáférésüket is. A menedékjogrendszer ismeretlen az országban, nem ratifikálták az 1951-es Menekültügyi Egyezményt, emiatt emberi jogi szervezetek gyakran kritizálják az öböl menti monarchiákat. A palesztinoknak azért volt könnyebb dolguk, mert legálisan érkeztek.

A szaúdiak és más környező országok inkább pénzzel segítik a menekülthelyzet megoldását – karitatív szervezeteket támogatnak, táborfenntartásra költenek. N. Róna Erzsébet elmondta: tudomása van arról, hogy Szaúd-Arábia a közelmúltban 13,5 milliárd forintnyi támogatást adott Törökországnak menekülttáborok fenntartására, de nem tudni, hogy ez egyszeri vagy ismétlődő támogatás volt. Az öböl menti államok és civil szervezetek csaknem egymilliárd dollárral járultak hozzá csak 2013-ban a szíriai válság következményeinek kezeléséhez.

A lap által Röszkénél megkérdezett menekültek lemondóan legyintettek arra a kérdésre, hogy miért nem az öböl-menti országokba tartanak – egyikük azt mondta, nem engedik be, mert nem akarnak az országban etnikai kisebbségeket, de ha mégis bejutott volna valahogy, állatként bánnának vele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik