Nagyvilág

Brüsszel kész segítséget nyújtani Magyarországnak

Görögországhoz és Olaszországhoz hasonlóan Magyarország is nyomás alá került, noha a magyar álláspont szerint Magyarország nem frontállam.

Ha szükséges, az Európai Unió Magyarországon is kész a menedékkérelmek feldolgozásában segítő központ felállítására – közölte hétfőn a franciaországi Calais-ban Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos. Ilyen központok hamarosan Olaszországban és Görögországban is megkezdik működésüket, uniós szakemberek igyekeznek bennük minél gyorsabban megállapítani, hogy ki jogosult a menedékkérők közül védelemre, aki pedig nem kaphat menekültstátuszt, annak a visszaküldéséről is gondoskodnak.

A központok felállításáról eddig azért csak Olaszországban és Görögországban gondoskodtak, mert a magyar álláspont szerint Magyarország nem frontállam, akik dél felől átlépik a határt, minden valószínűség szerint nem Magyarországon lépnek először az EU területére. Az uniós biztos ugyanakkor közölte: Magyarország nyomás alá került, ahogy Görögország és Olaszország is, egyben jelezte, hogy a helyzet miatt rövidesen Magyarországra látogat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik