Nagyvilág

Történelmi egyezséget kötött Szerbia és Koszovó

Mindkét fél nagyon elégedett a megállapodással, amely a két ország közti viszony normalizálásáról szól.

„Többet értünk el, mint amit reméltünk – nincsenek rossz híreim, nem vagyok elégedetlen és szeptemberben örömmel fogom ismertetni a Koszovóban élő szerbekkel az eredményeket” – mondta Aleksandar Vucic szerb kormányfő azt követően, hogy kedden koszovói kollégájával Brüsszelben tárgyalt. Négy témában kötöttek megállapodást: az energetika és a távközlés szabályozásáról, a szerb többségű koszovói települések önkormányzatainak szövetségéről szóló szabályozásról, valamint a mitrovicai híd használatáról.

Vucic szerint a megállapodások nemcsak a biztonságot, hanem a munkahelyek megtartását is garantálják a koszovói szerbek számára.

Isa Mustafa koszovói miniszterelnök ugyancsak nagy sikernek tartja a megállapodást, amelyről elmondta: teljes szuverenitást biztosít Koszovónak, beleértve a többségében szerbek lakta északi országrészt is. Hozzátette ugyanakkor, hogy a megállapodás azt is lehetővé teszi a kormánynak, hogy segítse a többségükben szerbek lakta településeket.

Hashim Thaci koszovói külügyminiszter szerint Szerbia lényegében elismerte az államot, az országot Koszovói Köztársaságként meghatározó dokumentumok aláírásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik