Nagyvilág

Félmeztelen nők tüntettek világszerte a félmeztelenség jogáért

Abszurd, hogy a nőket obszcénnek bélyegezik meg olyasmiért, ami a férfiak esetében teljesen természetes – vélik a demonstrálók.

A világ hatvan nagyvárosában szerveztek félmeztelen felvonulást a nő egyenjogúság hívei vasárnap – írja az NBC News. Az első „Go Topless Day” demonstrációt hét évvel ezelőtt szervezték Nevadában, azóta minden évben megtartják, a női egyenjogúság napjához, vagyis augusztus 26-hoz legközelebb eső vasárnapon.

 Fotó: Getty images/Kena Betancur

Az idei Go Topless Day New Yorkban volt különösen fontos. Bár 1992 óta bárki törvényesen lehet félmeztelen bárhol a városban, Bill de Blasio polgármester most mégis arra törekszik, hogy kitiltsa a Time Square-ről a testfestett nőket. Szerinte csak „nyűgöt” jelentenek a turisták által kedvelt téren, a felsőtestükön csupán festéket viselő, a járókelőkkel némi pénzért fotózkodó nők.

Fotó: Europress/Karen Bleier

A demonstrációkat finanszírozó Go Topless nevű szervezetet egy egykori francia autósport-újságíró, Claude Vorilhon alapította. Őt mostanában leginkább Raël néven, az UFO-hívő raëliánus vallás alapítójaként és vezetőjeként ismerik.

A számos amerikai nagyváros mellett többek között Párizsban, Montrealban, vagy Szöulban meztelen felsőtesttel demonstráló nőket azonban nem érdeklik a földönkívüliek. Ők csak azt szeretnék, ha mindenütt, ahol egy férfinek joga van félmeztelenül megjelenni, ott egy nő is megtehesse ezt.

Fotó: Getty images/Kena Betancur

Ajánlott videó

Olvasói sztorik