Nagyvilág

Románia nyereséges

520 milliárd forintos többlettel zárta az első hét hónapot a román költségvetés. Többen figyelmeztették a kormányt, hogy óvatosan kezdjen pénzszórásba.

7,4 milliárd lejes (520 milliárd forintos) többlettel zárta az első hét hónapot a román költségvetés. A tavalyi év azonos időszakában még 1 milliárd lejes veszteséggel számoltak el. Az idei költségvetési többlet az éves GDP több, mint egy százaléka.

A tavalyi év első hét hónapjához képest csaknem tíz százalékkal nőttek a költségvetés bevételei – az áfából 15, a jövedelemadóból 13, a nyereségadóból 11, a jövedéki adóból 7 százalékkal több pénz folyt be. Januárban öt százalékponttal csökkentették a munkáltatók által befizetendő járulékot és 0,5 százalékkal több pénzt irányítottak a kötelező magánnyugdíj-biztosítási rendszerbe. A költségvetési kiadások 2,9 százalékkal nőttek tavalyhoz képest.

A költségvetési többlet adhatja meg az alapját az egészségügyi béremelésről várható szerdai kormánydöntésnek – októbertől 25, jövőre és 2017-ben pedig újabb 25-25 százalékkal növelik a román állami egészségügyben dolgozók bérét. A bejelentés az egész román közszférában béremelés-követelési hullámot indított el.

Ugyanakkor a román nemzeti bank, a költségvetési tanács és az ország nemzetközi hitelezői is kételyeiknek adtak hangot, hogy a jövőre tervezett áfa-csökkentés és a közalkalmazotti bérek emelése fenntartható-e hosszú távon, és óvatosságra intették a kormányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik