Nagyvilág

Nem jutnak el a segélyek a szíriai rászorulókhoz

Az emberi élet tisztelete és a civilek védelme teljesen hiányzik a polgárháborúban – mondta az ENSZ főtitkára.

Akadályozzák a hozzáférést a humanitárius segélyekhez Szíriában, több mint négyszázezer emberhez semmilyen segélyszállítmány nem jutott el júliusban – közölte Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára.

Főleg az Iszlám Állam miatt nagyon nehéz 4,6 millió emberen segíteni a közel-keleti országban, de a szíriai polgárháborúban érintett felek mindegyikét bírálta Ban Ki Mun amiatt, hogy válogatás nélküli, aránytalan támadásokat hajtanak végre polgári célpontok ellen. A világszervezet vezetője szerint az emberi élet tisztelete és a civilek védelme teljesen hiányzik a szíriai polgárháborúban, ami a legnagyobb humanitárius és biztonsági válság a világon.

Az ENSZ biztonsági tanácsa tavaly februárban hozott határozatot arról, hogy az egész országban lehetővé kell tenni a segélyek célba juttatását, ennek betartásáról a főtitkárnak 30 naponként be kell számolnia.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődő, majd elfajuló polgárháború halálos áldozatainak száma mára meghaladta a 250 ezret – emlékeztet az MTI.

Barikád Aleppóban. Fotó: Europress

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik