Nagyvilág

Megállapodott a két Korea: nem indul a háború

Kim Dzsongun (Array)
Kim Dzsongun (Array)

Az elmúlt napok feszültségei, illetve a kölcsönös fenyegetések után hétfőn megállapodás született a két Korea között a háborús veszély elhárításáról - jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

 

A tárgyalások szombat este kezdődtek a határ menti Panmindzsonban. Dél-Koreát az elnöki hivatal nemzetbiztonsági főnöke és az országegyesítési miniszter képviseli, Észak-Korea nevében a néphadsereg politikai főirodájának igazgatója és a Koreai Munkapárt (kommunista párt) titkára tárgyal a feszültség enyhítéséről. Részletek nem szivárogtak ki a megbeszélésekről.

A Koreai-félszigeten azután éleződött ki a feszültség, hogy a dél-koreai hadsereg Észak-Korea felé kilőtt tüzérségi sorozatok tucatjaival válaszolt csütörtökön arra, hogy a területén egy feltételezhetően északról kilőtt lövedék csapódott be a phenjani rezsim elleni propagandát harsogó hangszóróinak irányában.

A két Korea határán húzódó demilitarizált övezetben az előző héten felrobbant egy akna és súlyosan megsebesített két dél-koreai katonát. Az eset arra késztette Szöult, hogy tizenegy év után újraindítsa a határon túlra irányuló, propagandatartalmú műsorszórást. Észak-Korea tagadta, hogy aknát telepített az övezetbe.

Phenjan a múlt csütörtökön ultimátumot adott Szöulnak, hogy amennyiben nem hagy fel a propagandával, szombaton dél-koreai idő szerint délután öt óráig (magyar idő szerint délelőtt tíz óráig), katonai lépéseket fog tenni. Az észak-koreai ultimátum határideje már lassan két napja lejárt, de semmilyen incidens nem történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik