Nagyvilág

Keményen elítélte Merkel a menekültgyűlöletet

angela merkel (Array)
angela merkel (Array)

Szégyen, hogy polgárok, gyerekes családok is nyíltan támogatják a szélsőjobbos, neonáci gyűlölködőket – mondta a német kancellár.

A német kancellár kemény szavakkal ítélte el a hétvégi szászországi menekültellenes zavargásokat és a menekültek felé irányuló gyűlöletet – derül ki az MTI tudósításából. Angela Merkel szerint visszataszító a szélsőjobboldaliak és neonácik gyűlölködése és szégyenletes, ahogy polgárok, még gyerekes családok is nyíltan támogatják őket. A kancellár álláspontja szerint azok, akik úgy cselekednek, mint a heidenaui gyűlölködők, kiírják magukat a németek értékközösségéből.

„Németország nem engedi, hogy gyűlölettől fröcsögő rigmusokkal fogadják vagy ordibáló részegek fenyegessék a menekülteket, akiknek nehéz élethelyzetéről mindenkinek el kellene gondolkodnia” – tolmácsolta Merkel szavait a német kormányszóvivő.

A Drezda melletti Heidenauban 600 menekültnek rendeztek be szállást egy üresen álló áruházban. Az ez ellen tüntető csoportok péntek és szombat éjjel is összecsaptak a rohamrendőrökkel, a zavargásokban több mint 30 rendőr megsebesült.

A német alkancellár, Sigmar Gabriel hétfőn helyszíni látogatásán azt mondta, a jogállam minden eszközével fel kell lépni a rendőrökre rárontó, menekülteket fenyegető emberek ellen. „Nálunk ezeket csőcseléknek nevezik” – mondta az alkancellár, hozzátéve, hogy az egész társadalomnak van dolga az ügyben, mert a szélsőjobboldaliak tartják magukat „az igazi Németország” képviselőinek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik