Nagyvilág

Előrehozott választás Görögországban: húzza az időt az ellenzék

gorogorszag(8d49442b-20dd-4fc8-bfa0-3d7234e51cd7)(210x140).jpg (Array)
gorogorszag(8d49442b-20dd-4fc8-bfa0-3d7234e51cd7)(210x140).jpg (Array)

A két legnagyobb ellenzéki erő három-három napot kap, hogy megpróbáljon kormányt alakítani. Bár nincs erre esélyük, de nem adják vissza a mandátumot.

A várakozásoknak megfelelően nem tudott kormányt alakítani a legfőbb görög ellenzéki párt, a konzervatív Új Demokrácia, így elnöke, Vangelisz Meimarakisz visszaadta a kormányalakítási megbízást a görög államfőnek.

Meimarakisznak három napja volt arra, hogy koalíciós partnert találjon, de borítékolható volt, hogy nem fog sikerrel járni. Sokan bírálták is azért, hogy ennek ellenére nem adta vissza azonnal a mandátumot, amit azután kapott meg, hogy Alekszisz Ciprasz miniszterelnök csütörtökön este bejelentette lemondását és előrehozott választások kiírását sürgette.

Az előírások alapján a köztársasági elnöknek a harmadik legnagyobb parlamenti erőt is fel kell kérnie kormányalakításra – ez a Ciprasz vezette baloldali Szirizából kivált új tömörülés, a Népi Egység. Ha nekik sem sikerül megegyezniük új kabinet felállításáról, az államfő kiírhatja az előre hozott választást.

Panajótisz Lafanazanisz, a Népi Egység vezetője a görög Mega televíziónak azt mondta: nincsenek illúzióik, de ők is megtartják a háromnapos mandátumot. Ennek leteltével, pénteken átmeneti kormány veheti át az ország irányítását, amit az ország egyik főbírója vezet az új kormány megalakításáig. Az új választásokat leghamarabb három hét, legkésőbb 30 nap múlva lehet kiírni.

Alekszisz Ciprasz egyébként abban reménykedik, hogy az új választások megerősítik helyzetét a törvényhozásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik