Nagyvilág

Csalással és vagyoneltitkolással vádolják a román elnököt

Klaus Johannis hivatala csak részben cáfolta a vádakat.

A román elnöki hivatal cáfolni próbálta a Rise Project oknyomozó újságíró szervezet hétfőn közzétett értesülését, mely szerint Klaus Johannis vagyonnyilatkozataiban eltitkolta jövedelme jelentős részét – írja a Népszabadság bukaresti tudósítója. A legsúlyosabb vádra – mely szerint vagyonának legnagyobb részét csalással szerezte az államfő – a hivatal egy szóval sem reagált.

A Rise Project 2004-ig visszamenőleg elemezte a tavaly decemberben beiktatott elnök vagyonnyilatkozatait. Megállapították, hogy Johannis, aki korábban Nagyszeben polgármestere volt, valamint felesége a jövedelmük legnagyobb részét ingatlanok bérbeadásából szerezték. Az oknyomozók a bérbeadási szerződéseket is megszerezték és az adatokat összevetve arra jutottak, hogy Johannis eltitkolta jövedelme egy részét – a vagyonbevallás szerint két ingatlanja összesen 35 ezer eurót hozott 2004 és 2007 között, a hivatalos iratok szerint viszont ez az összeg 150 ezer euróra rúg.

Arra is fény derült, hogy Johannis hamis dokumentumokkal szerezte az egyik – egyébként a Raiffeisen banknak kiadott – ingatlant, sőt az ügyletben közreműködő jegyzőt felfüggesztett börtönre is ítélte a bíróság. Johannisék ellen azonban nem emeltek vádat.

Az elnök – aki az 1990-es években még tanárként tevékenykedett – a tavalyi választási kampányban azt állította: ő és felesége különórákból származó bevételekkel alapozta meg „ingatlanbirodalmát”.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik