Nagyvilág

Már tízfős bandát gyanúsítanak a bangkoki robbantással

Bangkok robbanás (Array)
Bangkok robbanás (Array)

Szomjot Pumpunmuang rendőrfőnök szerint kiterjedt hálózat szervezhette meg a merényletet, amiben húszan meghaltak.

Legalább tíz ember gyanúsítható azzal, hogy részt vett a húsz halálos áldozatot követelő bangkoki robbantásos merényletben – jelentette ki csütörtökön a thaiföldi rendőrség főkapitánya. Korábban a rendőrség arról beszélt, hogy legalább három ember, köztük egy külföldi férfi hajtotta végre a thai főváros egyik legforgalmasabb csomópontjánál lévő Eravan szentély elleni hétfői támadást.

“Ez egy kiterjedt hálózat. Az előkészületek számos ember bevonásával zajlottak” – mondta Szomjot Pumpunmuang rendőrfőkapitány újságíróknak. A thaiföldi hatóságok csütörtökön azt is jelezték, hogy az Interpol segítségét fogják kérni a merénylet fő gyanúsítottjának felkutatásához.

Másik bomba

Kedden egy másik robbantást is elkövettek Bangkokban, ám az ismeretlen elkövető terve meghiúsult, a robbanószerkezet vízbe esett, ott robbant fel, így nem voltak áldozatok.

 

A rendőrség szerdán egymillió thai baht (7,8 millió forint) pénzjutalmat ajánlott fel a nyomravezetőknek. Egy taxis segítségével sikerült fantomképet készíteniük a sárga pólós, fekete napszemüveges fiatal férfiről, és lakossági bejelentésekből tudják, hogy a férfit hallották valamilyen idegen nyelven beszélni, ami “nem angol” volt. Két társát is keresik.

Ujgurok a kínaiak ellen?

A thaiföldi katonai kormányzat csütörtöki nyilatkozatában közölte: “valószínűtlen”, hogy nemzetközi terrorcsoport állna a robbantás mögött. Vinthai Szuvari ezredes, a junta egyik szóvivője azt is kijelentette, hogy a támadás nem közvetlenül kínai turisták ellen irányult. A robbantás húsz halálos áldozatából hét volt kínai, és a kórházba szállított sebesültek között is 26 kínai van.

A hongkongi South China Morning Post ezzel szemben csütörtökön azt írta, hogy a Bangkok Post thai újság szerint a nyomozók ujgur szélsőségesek által elkövetett “bosszút” sejtenek a támadás mögött, miután Thaiföld júliusban 109 ujgurt visszatoloncolt Kínába. Egy július 12-i kínai állítás szerint iszlám terroristákhoz akart csatlakozni a Thaiföldön elfogott 109 kínai ujgur menekült, aki töröknek vallotta magát, és akiket Thaiföld visszatoloncolt Kínába.

A South China Morning Post szerint Thaiföld rendkívül népszerű célpontja a kínai turistáknak, ezért ha bebizonyosodna, hogy a bangkoki merénylet a kínaiak ellen irányult, az súlyos károkat okozna a thaiföldi idegenforgalomnak. A lap közlése szerint csak júniusban több mint 65 ezer hongkongi és 630 ezer, az anyaországból érkező kínai turista fordult meg Thaiföldön, tavaly pedig az ötmilliót is meghaladta a kínai turisták száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik