Nagyvilág

Lemondott Ciprasz, jöhet az újabb választás Görögországban

Alexis Ciprasz a görög parlamentben (Array)
Alexis Ciprasz a görög parlamentben (Array)

A tévében jelentette be a görög miniszterelnök, hogy benyújtja lemondását.

Büszke vagyok a hivatalban eltöltött időre – mondta a televízióban közvetített beszédében a januárban megválasztott Ciprasz, aki hozzátette: „Európa nem ugyanaz, amióta a Sziriza hatalomra került”.

Lemondását azzal indokolta, hogy utat akar engedni az előre hozott választásoknak. Kifejezte reményét, hogy e választások eredményei megerősítik majd helyzetét a törvényhozó testületben. Szilárd támogatásra törekszik kormányzati tervei megvalósításához, stabil kormányt szeretne és szolidaritásra törekszik a társadalommal, amely haladó reformokra vágyik.

“Most a népnek kell állást foglalnia. Önök fogják szavazatukkal eldönteni, hogy jól tárgyaltunk-e vagy sem” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve: a görög népnek kell megválasztania azt a politikai erőt, amely tovább vezeti az országot nehéz, de reményt keltő útján.

Tiszta a lelkiismerete

“Erős mandátumot kérek egy stabil kormánynak” – fűzte hozzá Ciprasz hangoztatva, hogy olyan társadalom számára szeretne dolgozni majd, amely haladó szellemű reformokra vágyik. Ígéretet tett arra, hogy a törlesztési program keretében megfelelő lépéseket fog tenni a hátrányos következmények csökkentése érdekében.

Eddigi tevékenységéről szólva a kormányfő úgy fogalmazott: “Nem olyan megállapodást sikerült tető alá hoznunk, amilyet szerettünk volna, de az adott helyzetben a lehető legjobbat sikerült megkötni”. Büszkének vallotta magát amiatt, ahogy kormánya a hitelezőkkel tárgyalt. “Tiszta a lelkiismeretem” – mondta, hozzátéve, hogy “az utóbbi hat hónap után Európa már nem ugyanaz, mint korábban volt”.

Ciprasz bejelentette, hogy benyújtja lemondását Prokopisz Pavlopulosz köztársasági elnöknek, és jelezte, hogy szeptember 20-át javasolja az előre hozott választások időpontjául.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik