Külföld

Kemény bírálatot kapott Szlovákia menekültügyben

Benke Ágnes
Benke Ágnes

szerkesztő. 2015. 08. 20. 19:38

Pozsonynak az Európa Tanács főtitkára mondott oda keményen.

“A menekültek elutasítása vallásuk alapján nyilvánvaló diszkrimináció. Szlovákiának meg kellene változtatnia álláspontját” – olvasható abban a bejegyzésben, amelyet csütörtökön közölt a Twitteren Thornbjörn Jagland.

Az Európa Tanács főtitkára a szlovák belügyminisztérium szóvivőjének szerdai nyilatkozatára reagált. “A muszlim menekültek nem éreznék jól magukat Szlovákiában, mert országunkban nincsenek mecsetek” – indokolta a szlovák álláspontot Ivan Netík.

A brüsszeli Belga hírügynökség megjegyezte, hogy nem a szlovák belügyminisztérium szóvivője az első, aki a menekültek szelektív befogadásáról beszélt Pozsonyban. Rámutatott: Robert Fico szlovák miniszterelnök már néhány hete úgy nyilatkozott, hogy a menekültek befogadásánál Szlovákia előnyben részesítené a keresztényeket, illetve hogy a muszlimok befogadása a terrorizmus kockázatának növelésével jár Szlovákia számára.

Az ENSZ Menekültügyi Biztosának Hivatala (UNHCR) felszólította az európai országokat, hogy alkalmazzanak “befogadóbb” hozzáállást a menekültekkel szemben. A hivatal szerint ez azt jelenti, hogy a menekültek befogadásánál ne vegyék figyelembe a faji és etnika származásukat vagy vallási meggyőződésüket.

“Felszólítjuk a kormányokat, hogy komplex módon közelítsék meg a kérdést és a menekültek áttelepítésekor kiválasztásuk ne alapuljon diszkrimináción” – jelentette ki Babor Baloch, az UNHCR közép-európai szóvivője.

Annika Breithard, az Európai Bizottság szóvivője nem akarta kommentálni a menekültek befogadásával kapcsolatos szlovák álláspontot. Emlékeztetett arra, hogy az EU tagállamok számára tilos bármiféle diszkrimináció alkalmazása.

Ugyanakkor tény, hogy a menekültek esetleges szelektív befogadásával Szlovákia nem áll egyedül. Hasonló véleményeket hallani Lengyelországban, Lettországban, Litvániában és Csehországban is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.