Nagyvilág

Figyelmeztetést küldött a NATO az ukrajnai szeparatistáknak

Elfogadhatatlan bármilyen próbálkozás az újabb területek elfoglalására – közölte a katonai szövetség.

Az Oroszország által támogatott ukrajnai szeparatisták bármilyen kísérlete arra, hogy további területeket foglaljanak el, elfogadhatatlan lenne a nemzetközi közösség számára – figyelmeztetett a NATO szerda esti nyilatkozatában.

A katonai szövetség közölte: a szövetséges tagállamok képviselői megvitatták a kelet-ukrajnai helyzetet és súlyos aggodalmuknak adtak hangot az erőszak újabb fellángolása miatt. Hangsúlyozták: minden érintett félnek önmérsékletet kell tanúsítania, a békét pedig a minszki megállapodások maradéktalan betartásával kell elérni.

„Oroszország különleges felelősséget visel a politikai megoldás megtalálását illetően” – olvasható a nyilatkozatban. Kitértek arra is, hogy az EBESZ megfigyelői számára lehetővé kell tenni munkájuk biztonságos, korlátozások néküli végzését. A NATO határozottan támogatja Ukrajna szuverenitását és területi épségét – közölték, hozzátéve, hogy a térség biztonsága szempontjából kulcsfontosságú egy független, szuverén, stabil és a jogállamiság mellett elkötelezett Ukrajna megléte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik