Nagyvilág

„Bármelyik percben egy merénylet áldozatai lehetünk”

zsidóság, Fanciaország (Array)
zsidóság, Fanciaország (Array)

Az antiszemitizmus egy újabb hulláma söpör végig egész Európán, de Franciaország a tavaly januári párizsi terrortámadások miatt is kifejezetten nehéz helyzetben van. Előre láthatóan 2015-ben eddig még nem tapasztalt mértékben fog növekedni a francia zsidó kivándorlók száma Izraelben.

2014-ben 7000 ember döntött úgy, hogy feladja a franciaországi életét és helyette inkább Izraelbe költözik. A francia zsidó közösség életét mindig is félelem árnyékolta be, de mostanában, a kóser boltban és a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt mészárlások után a francia zsidók helyzete még aggasztóbbá vált.

“Ez a legjobb, amit tehetek a gyermekeimért” – magyarázta az izraeli ynet.news hírportálnak a 39 éves Orli Ben-Sétrit, aki tavaly nyáron vándorolt ki Izraelbe férjével, Jákov Steve-vel és két gyermekével.

A francia miniszterelnök, Manuel Valls azt mondta nem sokkal a januári merényletek után, hogy “ha százezer spanyol nemzetiségű francia állampolgár készülne elhagyni Franciaországot, még nem mondanám azt, hogy Franciaország már nem Franciaország többé. De ha százezer zsidó távozna, Franciaország már nem lenne Franciaország. Az a Francia Köztársaság nagy kudarca lenne.”

Fotó: Europress/Joel Saget

Kedvelt célpontok

Steevo Le Legende, egy a migrációt fontolgató párizsi zsidó blogger így jellemezte a terrorista támadások után bekövetkező állapotot: “Már 2000 óta nyomaszt minket ez a helyzet. A támadások újra meg fognak ismétlődni, ez csak egy terrorista akció kezdete volt, a zsidók pedig igen kedvelt célpontok.”

Le Legende úgy látja, a zsidóknak folyamatosan nehézségekkel kell megküzdeniük Franciaországban: “Három vagy négy évvel ezelőtt még viselhettem az utcán kipát, de most ez már nagyon bonyolulttá vált, egy sapkával kell eltakarnunk a fejünkön. Veszélyes a metró, a tömegközlekedés, általánosságban mindenhol, mindig megtámadnak valakit, bármelyik pillanatban összefuthatsz egy ijedt emberrel. Zsidónak lenni Franciaországban igen problematikus.”

Le Legende szerint a francia hatóságok megtesznek minden tőlük telhetőt, azonban nem tudják megakadályozni az újabb támadások bekövetkeztét. “Nem lehet minden egyes zsidó mellé, zsidó iskolában vagy az összes zsidó helyre rendőrtiszteket állítani. Bármelyik percben egy merénylet áldozatai lehetünk.”

Le Legend is egyetért azzal, hogy a januári merényletek, még jobban megerősítették a franciaországi zsidókat az Izraelbe történő kivándorlás mellett.

“Úgy gondolom, hogy a következő évben 15 ezer zsidó érkezik majd Izraelbe. Még azok is, akik nem terveztek áliját Izraelbe, tesznek róla, hogy azért érvényes legyen az útlevelük. Isten ments, hogy valami történjen, de azért legalább a papírok álljanak készen. Én egyedül megyek majd ki Izraelbe. Gyerekkori álmom válik valóra ezzel. Arra kérem a francia zsidókat, hogy kövessenek engem, jöjjenek Izraelbe.”

 Fotó: Europress/Joel Saget

Az állam nem látja mennyire, komoly a helyzet

Arra a kérdésre, hogy a francia kormány hogyan kezeli ezt a bonyolult helyzetet Le Legende azt válaszolta, hogy a francia vezetés nincs tisztában azzal, hogy mi történik, “még nem ébredt fel.” “Még csak valahol a közepén járnak Csipkerózsika meséjének, és emiatt igazán aggódom Franciaország sorsa miatt. Az, hogy egymillió ember masírozott az utcákon, még nem jelenti azt, fel is eszméltek volna. Nem engedték a fiatal generáció számára, hogy éljenek a jogaikkal és olyan területeket hoztak létre, melyeket nem tudnak ellenőrizni, ahol megtámadják az éppen hazafelé igyekvő zsidókat. A franciák mondhatni csapdába kerültek és nem tudom, hogyan szabadulhatnának ki belőle. Nekünk [zsidóknak] muszáj elmennünk innen. De nekik már nincs hová menekülni.”

A még tavaly emigrált Ben-Sétrit azt mondta, a növekvő antiszemitizmus volt az oka, hogy az aliját választotta. “Egyszerűen féltem. [A gyerekek] busszal jártak iskolába és nagyon féltettem őket, nehogy bajuk essen. Franciaországban nagyszámú muzulmán közösség él, és aggódtam, hogy egy szélsőséges tenne velük valamit.” Ben-Sétrit bár tavaly az “Erős szikla” hadművelet idején vándorolt ki Izraelbe, de azt mondja akkor nem félt: “Ez a mi országunk és itt biztonságosabb, mint Párizsban. A beilleszkedés nem könnyű, de úgy gondolom, ezt meg kellett tennem a gyermekeimért – izraeliként fogom őket nevelni.”

Véletlen egybeesés, hogy 2015. január 11-én a Zsidó Ügynökség és az izraeli Bevándorlási Minisztérium egy álijával kapcsolatos kiállítást rendezett Párizs központjában. A rendezvény időpontját még jóval a merényletek előtt tűzték ki és a célja az volt, hogy tájékoztassa a francia zsidókat és a kivándorlást tervező 50 éven felüli résztvevőket, mi szükséges ahhoz, elköltözzenek és új életet kezdjenek Izraelben.

Az expó fokozott biztonsági intézkedések mellett zajlott, hogy az ellátogató családok biztonságban érezhessék magukat. Natan Sharansky, az izraeli Zsidó Ügynökség igazgatótanácsnak elnöke is ott volt a kiállításon. “A Zsidó Ügynökség felkarolja a francia zsidó közösséget ezekben a nehéz időkben és támogatást nyújt a zsidó közösségeknek Franciaország-szerte, hogy biztosíthassa fizikai biztonságukat, segíthesse azokat, akik Izraelbe szeretnének vándorolni, valamint azon dolgozik, hogy megkönnyítse a migránsok integrációját az izraeli munkaerőpiacra és az izraeli társadalomba” – mondta Sharansky. 

Dominic szakmáját tekintve nővér, ő is ellátogatott a kiállításra. A terrortámadásoktól függetlenül, már régóta foglalkoztatja kivándorlás gondolata. “A lányom és több családtagunk is Izraelben él már, ezért eljöttem, hogy megérdeklődjem, el tudnék-e helyezkedni a szakmámban, mit tudnék kezdeni a nyugdíjammal Izraelben.”

Martin nemsokára nyugdíjba megy és ő is hosszú ideje tervezi már az aliját, de most úgy tűnik, hogy a biztonsági kockázatok és a növekvő antiszemitizmus, felgyorsítják majd nála a folyamatot. “Nem igazán érzem magam biztonságban Franciaországban” – mondta. Először egyedül érkezne Izraelbe, csak később csatlakozna hozzá a családja.

Fotó: Thinkstock

Sosem látott kivándorlási hullám

“Úgy gondolom, olyan nagy Izraelbe történő kivándorlási hullámmal lesz dolgunk, melyet még soha nem láttunk” – mondta Mayer Halib, a parlament tagja, a francia zsidó közösség hűséges szövetségese. “Számos hívást kapok zsidóktól, akik nem tudják, mitévők legyenek. Igazán szeretem Franciaországot, de ha itt valóban nincs hely a zsidók számára, az hatalmas probléma Franciaország számára. Mindenki, aki csak fontolgatta az aliját, a trauma után, amit át kellett élnünk, már biztosan meg fogja tenni.”

A Zsidó Ügynökség adatai szerint 2014-ben drasztikusan növekedett a Franciaországból Izraelbe kivándorlók száma. 7000 új migráns érkezett, több mint a duplája a 2013-ban letelepedett 3400 főnek, és több mint a háromszorosa a 2012-ben emigrált 1900 főnek. A francia zsidó közösség a legnagyobb Európában, és a harmadik legnagyobb zsidó közösség a világon (az Izraelben és az Egyesült Államokban élők után). A francia közösség több mint egy százaléka vándorolt ki Izraelbe a 2014-es év során. Még sosem érkezett ennyi francia migráns Izraelbe, és ez alkalommal történt meg először, hogy Franciaországból többen jöttek, mint más államokból.

Még a januári terrortámadások előtt a Zsidó Ügynökség úgy jósolta, hogy a francia alija tovább fog növekedni és 2015-ben a Franciaországból Izraelbe kivándorlók száma elérheti a 10 ezret is. Ha a januártól augusztusig terjedő időszakot vesszük, a már letelepedettek és az alija előtt állók száma már 25 százalékkal több mint a tavalyi év ugyanazon időszakában. 2014-ben ekkor 4000-en , 2015-ben pedig 5100-an vándoroltak ki.

 “A jelenlegi mutatókat figyelembe véve, ezen a nyáron a Franciaországból érkező olimok [bevándorlók] hatalmas hullámára számítunk” – nyilatkozta Ze’ev Elkin bevándorlásügyi miniszter.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik