Nagyvilág

4800 katona vesz részt az európai hadgyakorlaton

katonai rádió (Array)
katonai rádió (Array)

Nagyszabású légi hadgyakorlatot kezd Európában az Egyesült Államok és a NATO tíz másik tagországa - jelentette be kedden az amerikai hadsereg.

A manőversorozatnak, amely “a szövetséges ejtőernyős alakulatok legnagyobb hadgyakorlata Európában a hidegháború vége óta”, Bulgária, Németország, Olaszország és Románia ad otthont – írta közleményében az amerikai hadseregnek a dél-németországi Grafenwöhrben működő parancsnoksága.

Tizenegy NATO-tagállam több mint 4800 katonája vesz részt a négyhetes, szeptember 13-ig tartó gyakorlaton. A tervek szerint a “csúcspont” augusztus 26-án lesz, amikor egyszerre hajtanak végre ejtőernyős akciókat Bulgáriában és Németországban. A németországi, hohenfelsi ugrásban több mint ezer ejtőernyős vesz majd részt: erre a látványos akcióra a sajtót is meghívták.

A gyakorlaton amerikai, bolgár, brit, francia, görög, holland, lengyel, német, olasz, portugál, spanyol katonák vesznek részt.
A sajtóközlemény szerint a hadgyakorlat célja annak demonstrálása, hogy az észak-atlanti szövetség képes gyorsan reagálni és egy erős és biztos Európa fenntartásának támogatása érdekében működni. Mindez nyilván utalás arra, hogy a NATO több kelet-európai tagállama aggódik az Ukrajnában végrehajtott orosz akciók miatt.

Grafenwöhr a közeli Vilseckben és Hohenfelsben működő bázisokkal együtt az amerikai hadsereg legnagyobb kiképző központja az Egyesült Államok határain kívül. Nagyjából 10 ezer amerikai katona szolgál a bajorországi központban, amely 3 ezer polgári alkalmazottat is foglalkoztat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik