Nagyvilág

Ha ön szerint Hoffman Rózsa hülyén öltözik, akkor most nagyon meg fog lepődni

Robert Mugabe (Array)
Robert Mugabe (Array)

Egészen elképesztő hacukákat képesek politikusok felölteni, akár a hatalom csúcsán is. Az élen persze a megalomán diktátorok állnak, de egy excentrikus pénzügyminiszter vagy egy hipszter kongresszusi képviselő is képes rondát alkotni.

Vannak szerencsés országok, ahol Yves-Saint-Laurent ingben és Gucci táskával is jelezhetik a politikusok, mennyire az igényesség szintjén mozognak, de akadnak nemzetek, ahol különöböző okokból, de öltözködési háborús bűnöket követnek el a vezérek, miniszterek, honatyák. Összeszedtünk pár elrettentő hibát, nehogy Orbán Viktor, Rogán Antal vagy épp Kunhalmi Ágnes ezekbe essen!

A megboldogult Moammer Kadhafi líbiai vezető volt talán az emberiség történelmében a legízléstelenebb népvezér. Két verzió létezett az öltözködésében: vagy a giccses, de mégiscsak autentikus szaharai beduincucc az elmaradhatatlan sapkával, vagy a még rosszabb tábornoki egyenruha a rusnya tányérsapkával, vállrojtokkal, önmagának adományozott kitüntetésekkel és az elmaradhatatlan napszemüveggel. Pedig ifjúkorában tudott ő öltözködni.

Fotó: Europress/Mahmud Turkia

Ha már Afrika, nem maradhat ki Robert Mugabe zimbabwei diktátor sem, akinek már az aprócska Hitler-bajuszt is nehéz megbocsátani. Mugabe alapvetően az elegancia és a sárm híve, de főleg kampánygyűléseken egészen elképesztő göncöket képes felvenni, így például zöld, sűrű mintás zakót és baseballsapkát nyakkendővel vagy ugyanennek a piros alapú megfelelőjét. Rendben, egy kampánygyűlésen legyen laza az ember, de ez már túlzás.

Fotó: Europress/Alexander Joe

Nézzünk át az óceán túloldalára is, Latin-Amerika ugyanis elég sok ízléstelen figurát kínál kezdve a már nem élő Augusto Pinochettől a bolíviai elnökig, Evo Moralesig. Morales jó példa is, alapból elképesztő sérója van, az öltözködése pedig általában rendben van. Az sem baj, ha népviseletben mutatkozik, mégiscsak ajmara szülei vannak, de tud elkövetni divatbakikat. Gyakran vet keresztbe bolíviai nemzeti színű szalagot a vállán, ami még szép egy elnöktől, csak nagyon hivalkodó. Ráadásul ő is rajong a kitüntetések hordásáért, na meg kommunista Jézust ad a pápának. Érdekesség, hogy nemrég egy kabátbakiért menesztette egy miniszterét.

Fotó: Europress

Az idősebbik Castro-fivér már csak a háttérből kotyog néha valamit Kuba állapotáról, de utolsó elnöki éveiben a divat világába is belekontárkodott. Főleg kórházi kezelései idején fotózták (és fotózzák) őt a kubai nemzeti színű Adidas-melegítőjében. Fidel Castro mentségéül szolgáljon, hogy a susogós mackók előtt évtizedekig khaki katonai egyenruhát hordott az elmaradhatatlan sildes sapkával, ami elég forradalmi.

Fotó: Europress

Ázsiában a szintén elhunyt Kim Dzsong Il volt az öltözködés hátbaszúrója: gyanús, hogy mindössze két szett csukaszürke ruházata volt. Elképesztő, a hetvenes-nyolcvanas évekre visszanyúló stílusú darabok voltak ezek. Egyfelől a galléros-cipzáros melegítő, másfelől a trapézszárú, élére vasalt nadrág. Hozzá képest fia, Kim Dzsong Un a fekete begombolós kabátkájával maga a tömény elegancia.

Fotó: AFP

Európából személyes kedvenc Karel Schwarzenberg. Csehország volt külügyminisztere és majdnem-elnöke (pár éve alul maradt Miloš Zeman mostani, hülye kijelentéseiről elhíresült elnökével szemben) is kritizálható öltözködése miatt, bár nem akkora játékos, mint a fentiek. Schwarzenberg ugyanis előszeretettel (na jó, 90 százalékban) visel csokornyakkendőt. Nem is akármilyeneket, nem egyszer vett fel rikító pirosat a világoskék ingre. A nemesi család sarja ennek megfelelően szvettert és szövetmellényt is hord, és nem egyszer fotózták már pipával a kezében. Bizony akadhat, akinek ez túl sznob.

Fotó: Europress/Michal CizekI

Megint ott vagyunk, ahol a part szakad: egyeseknek roppant megnyerő, amit a volt görög pénzügyminiszter művelt, mások az ízlés és elegancia teljes hiányának róhatják fel ezt az öltözködést. Janisz Varufakisz ugyanis sokszor mutatkozott egészen menő ingekben, de hűvösebb országokba a fekete bőrdzsekijét is magával vitte. Egy ilyen szerkóban nagyon nem mondtuk volna ki előtte azt a szót, hogy drachma.

Fotó: Europress

Végül egy Európában kevésbé ismert amerikai politikusnővel, Rosa DeLauróval zárnánk a sort, akinek külön Tumblr-oldalt is szántak. A Tumblr címe mindent elmond: Rosa DeLauro egy kib*szott hipszter. Ha a káromkodással nem is értünk egyet, de az biztos, hogy a Connecticut egyik választókörzetét az amerikai képviselőházban reprezentáló nő egészen elképesztően öltözködik. Nyoma sincs nála a mályvaszínű kiskosztümnek, ellenben extravagáns szemüvegek, tarkabarka ruhák és hivalkodóan színes kiegészítők jellemzik a szetteit.

Fotó: Euopress/Chip Somodevilla

Azért Magyarországot sem akartuk lehagyni a térképről. Hosszas szerkesztőségi vita után Hoffmann Rózsa volt oktatási államtitkár győzött, akinek kék ruhája a fehér fodrokkal a mémgyárosokat is megihlette. Így született az Austin Powersszel összepasszintott mém is.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik