Nagyvilág

Elegük van a cseh tudósoknak a menekülthisztériából

cseh akadémia (Array)
cseh akadémia (Array)

A politikusokat és az újságírókat arra szólították fel, hogy tartózkodjanak a politikai haszonszerzéstől és felelősen álljanak a helyzethez.

Kezdeményezést indítottak cseh tudósok a társadalomban egyre növekvő idegengyűlölet ellen. A „Tudósok a félelem és a közömbösség ellen” nevű petíciót már mintegy ötszáz kutató és egyetemi oktató írta alá. Ebben felszólítják a politikusokat és a médiát, hogy felelősebben kezeljék a menekültválság kérdését.

A felhívás szerint a politikusoknak a valós helyzet, nem pedig a közvélemény gyorsan változó hangulata alapján kell eljárniuk. Elfogadhatatlan, hogy idegen emberek szerencsétlenségét bárki is politikai haszonszerzésre használja ki – írják. Az újságírókat arra szólították fel, hogy kerüljék a pánikkeltést, csak ellenőrzött, igaz információkat közöljenek, a közvéleményt pedig arra, hogy legyenek óvatosak és ne hagyják magukat manipulálni.

„Határozottan elhatároljuk magunkat attól, ahogyan bizonyos erők vallási és etnikai türelmetlenséget szítanak Csehországban” – áll a petícióban. A társadalom radikalizálódása a félelemkeltésen keresztül nagy veszélyeket rejt magában, ugyanakkor nem lehet cél a valódi problémák lekicsinyítése és elhallgatása sem – közölték.

Václav Horejsí atomfizikus, a cseh tudományos akadémia molekuláris intézetének igazgatója azt mondta: ami ma folyik, az nem más, mint a menekültek és a muszlimok elleni hisztéria. „Szinte szégyellem magam, hogy a csehek ennyire bedőltek ennek” – nyilatkozta. Helena Illnerová, az akadémia volt elnöke kifejtette: a szolidaritást a hisztériakeltés elé kell helyezni. „Amikor Csehszlovákia 1968-as szovjet megszállása után az emberek tömegesen menekültek, külföldön befogadták őket” – idézte fel. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik