Nagyvilág

A Csalagútnál bevált a kerítés

calais menekültek (Array)
calais menekültek (Array)

Jelentősen csökkent Calais-nál az átkelésre vállalkozók száma, amely az újonnan bevezetett biztonsági intézkedéseknek köszönhető

A korábbi 2000-ről, mintegy 150 főre csökkent azok száma, akik a veszélyekkel dacolva éjjelente megpróbálnak átkelni a Nagy-Britanniát és Franciaországot összekötő Csatorna-alagúton – közölte az Eurotunnel a BBC brit közszolgálati médiatársaság hétfői jelentése szerint.

A 150 is sok

A helyzet javulása Calais-nál a fokozott biztonsági intézkedéseknek, köztük az újonnan emelt kerítéseknek köszönhető, de ezek hosszú távon nem jelentenek megoldást .

A dzsungelként emlegetett menekülttábor egyre nő – a BBC helyszíni riportja szerint már egyfajta kisváros: boltokkal, iskolákkal és imádkozásra alkalmas helyekkel. Egyre többen gondolják úgy, hogy inkább Franciaországban szeretnének maradni.

Az alagút üzemeltetője szerint a kerítéseknek nagy hasznát vették, de a 150 körüli létszám is elfogadhatatlan.

Törött végtagok jelzik a sikertelen próbálkozást

“A kerítések rövid és talán középtávon megoldást jelentenek, hosszú távon azonban csak ott fejtik ki hatásukat, ahol állnak. Egyszerűen más utakat fognak keresni a menekültek” – mondta Pascal Aerts, a calais-i illegális bevándorlók táborát őrző rendőrök vezetője, hozzátéve, hogy a menekültválság megoldását nem Calais-nál fogják megtalálni, politikai rendezésre van szükség.

“Eredetileg az volt a célunk, hogy eljussunk Nagy-Britanniába, mert beszéljük a nyelvet, de az átkelés veszélyeit felmérve inkább úgy döntöttünk, maradunk” – idézte a BBC az egyik menekültet. Egy másik (egy 11 éves kisfiú) elmondta, hogy egy évbe telt, mire eljutott Calais-ba: Afganisztánból Pakisztánon, Iránon, Törökországon, Görögországon és Olaszországon át vezetett az útja Franciaországba. Vele van a bátyja, és apja is ott volt a calais-i táborban, de neki már sikerült átjutnia Angliába. Ezért ők mindenáron szeretnének Nagy-Britanniába menni. Arra a kérdésre, hogy milyen jövőt szeretne, a fiú azt válaszolta, mérnöknek akar tanulni és szeretne focizni, de most úgy érzi, nem maradt semmi reménye.

A táborban gyakori a begipszelt – törött – végtagok látványa, amely a kerítések megmászásának veszélyeire emlékezteti a migránsokat. A gyógyulás után a menekültekre nehéz döntés vár: megpróbálnak újra bejutni az alagútba és átkelni Nagy-Britanniába, számolva azzal, hogy esetleg újra kudarcot vallanak, vagy Franciaországban maradnak, és ott kérnek menedéket – zárult a BBC riportja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik