kurdok (Array)
Nagyvilág

Összecsaptak a török katonák és a kurd fegyveresek

Három katona és egy rendőr esett el a kurd fegyveresekkel vívott különböző összecsapásokban, közölte a vezérkar.

A katonákat egy távirányítással felrobbantott akna ölte meg az ország délkeleti részén, Bingol város közelében. A konvojuk hat másik tagja megsebesült. A hadsereg szerint a terroristának minősített, és betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei követték el a merényletet. A PKK a kurdok lakta terület autonómiáját szeretné kiharcolni. A rendőr, aki egy különleges akcióban vett részt, tűzpárbajban halt meg Semdinli városnál, az iraki határ közelében.

A PKK július 25. óta napi rendszerességgel támad meg török katonákat és rendőröket, mivel a török légierő bombázni kezdte a kurdok Észak-Irakban lévő rejtekhelyeit. Ezzel kétéves tűzszünet ért véget, amelynek során pedig remény nyílt a több évtizedes konfliktus békés rendezésére, de a tárgyalások nem vezettek eredményre.

Július vége óta a katonaság és a belbiztonsági erők negyven tagja esett el és 174 sebesült meg a kormány adatai szerint. A sajtó a PKK veszteségeit több mint 200 főre becsüli. A légierő ez alatt az időszak alatt 400 bevetésben támadta a kurdokat az ország határán belül és Irakban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!