Nagyvilág

Merkel: a görög kormány már komolyabban veszi az adósságválságot

A német kancellár szerint a menekültügy a közeli jövőben a görög helyzetnél is jobban lefoglalja majd az EU-t.

A görög kormány az utóbbi hetekben sokkal komolyabban vette a nemzetközi hitelezőkkel zajló tárgyalásokat, mint korábban, és ha következetesen végighajtja a mentőprogram előírásait, Görögország kilábalhat a válságból – mondta Angela Merkel a ZDF televíziónak adott interjúban.

A német kancellár szerint van némi remény arra, hogy a görög gazdaság növekedésnek indul. Abban még nem biztos, hogy a görög kormányzat hosszú távon is kitart-e, de biztos abban, hogy az adósságelengedés nem lehetséges. Ugyanakkor a törlesztési futamidő és a kamatozás tekintetében van némi mozgástér – mondta.

Az interjúban arra is kitért, hogy a közeli jövőben a menekültügy szerinte sokkal jobban le fogja foglalni az EU-t, mint a görög adósságválság. A következő nagy európai projekt az, hogy megmutassuk, tudunk-e közösen cselekedni – jelentette ki. Merkel hangsúlyozta, hogy össze kell hangolni a menekültügyi ellátás normáit és színvonalát, emellett közösen kell azt is megvizsgálni, hogy mely harmadik országokat lehet besorolni a „biztonságos származási országok” közé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik