Migransok(960x640).jpg (Array)
Nagyvilág

Megduplázódott a Szerbiába érkező migránsok száma

Néhány hete még csak naponta ezren lépték át a macedón-szerb határt, mára ez a szám körülbelül kétezerre nőtt – jelentette be a szerb belügyminiszter.

„Számuk napról napra változik, többségük pedig nagyon gyorsan elhagyja az országot” – mondta Nebojsa Stefanovic, majd hozzátette: az idén eddig 90 ezer migráns haladt át Szerbián. A rendőrség egyetlen incidensről sem tud, amely a migránsok és a helyi lakosság között tört volna ki – emelte ki.

A Danas című belgrádi napilap értesülései szerint az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága Macedóniát hamarosan nem biztonságos országgá fogja nyilvánítani, emiatt pedig Szerbia nem küldheti majd vissza oda a területén elfogott illegális bevándorlókat. Emellett a magyar-szerb határon épülő biztonsági határzár miatt a migránsok észak felé nehezebben tudják majd elhagyni az országot, így várhatóan hamarosan megnő a Szerbiában maradók száma. A Danas értesülései szerint ezért menekülttáborokat kell építeni, és bővíteni a meglévők kapacitását.

Jadranka Joksimovic európai integrációért felelős szerb miniszter ugyanakkor a szerbiai közszolgálati televízió híradójában tagadta, hogy az Európai Unió vagy bárki is azt kérte volna Szerbiától, hogy építsen több százezer fő befogadására alkalmas menekültközpontot. Sajtóbeszámolók szerint a legtöbb migráns a görögországi Szalonikiből és a macedóniai Gyevgyelijából vonattal indul útnak Szerbiába, Belgrádból pedig autóbuszokkal jutnak a határ menti városokba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!